Wykonanie
przez
Magda 1 maja 2018 8 września 2018napisane przez
Magda 1 maja 2018 8 września 2018
Plantany czyli
banany warzywne przypominają z wyglądu zwykłe
banany, ale są dużo większe i bardziej kanciaste. Mają więcej
skrobi a mniej
cukru. Nie je się ich na surowo. Do smażenia wybierajcie mocno dojrzałe, z ciemnymi plamkami na skórce. W smaku nie są zbyt słodkie, bardziej przypominają
ziemniaki niż
banany. Można je smażyć, gotować, piec, przygotowywać z nich purée, sprawdzą się także jako dodatek do
mięs i ostrych
sosów. Do deserów najbardziej nadają się takie, których skórka jest już całkiem czarna. Ich miąższ nabiera wtedy ładnego,
pomarańczowo-żółtego koloru, jest dużo słodszy i aromatyczny. Plantany dostępne są teraz w Lidlu, więc możecie spróbować, jak smakują.Smażone plantanyblue_megi Szybki do przygotowania deser z
banana warzywnego Print ThisServes: 1 Prep
Time: 5 minut Cooking
Time: 15 minut 15 minutRating: 5 . 0 /5( 1 voted )Ingredients1 mocno dojrzały plantanłyżka
oleju kokosowegołyżka płynnego
miodu (lub
syropu z agawy)posiekane
orzechy włoskiecynamonInstructionsPosiekane
orzechy prażymy na suchej patelni, uważając, żeby się zbytnio nie przyrumieniły.Plantana obieramy i przekrawamy wzdłuż na dwie połówki.Na dużej patelni rozgrzewamy
olej kokosowy. Smażymy z obydwu stron, aż się mocno przyrumieni. Przekładamy na talerz.Polewamy
miodem lub
syropem z agawy. Posypujemy
cynamonem i uprażonymi
orzechami.Podajemy gorące.
Magdapoprzedni wpisZdrowe
lody 75 łatwych przepisów – Christine Chitnisnastępny wpisPierogi z
ziemniakami i
cheddaremYou may also likeOrzeźwiająca pianka cytrynowa17 czerwca 2013Koktajl zielona ambrozja7 czerwca 2017Truskawkowa granita z chia28 czerwca 2016
Brzoskwinie pod pierzynką2 września 2010Clafoutis z
rabarbarem5 lipca 2013Serniczki na zimno17 marca 2012Słodkie springrollsy24 lutego 2012Pascha z
owocami5 lipca 2011Szyszki z
ryżu31 grudnia 2011Pascha na ostatnią chwilę27 marca 2012