Wykonanie
Sałatka z
mango i
granatem to świetna propozycja na drugie śniadanie lub też na kolację. Do tego świeżo upieczona domowa bułeczka – pychotka.Z poniżej podanych ilości przygotowałam cztery porcje – dla dwójki dorosłych (najpierw kolacja a następnego dnia – drugie śniadanie).jedno opakowanie jakiegokolwiek
miksu sałatgranat – będziecie potrzebować nasion z połówki
granatujedno
mangojeden
ogórek zielony, tj. szklarniowy
miód naturalnyjedna
cytrynaocet jabłkowykilka gałązek świeżej
szałwiiprzyprawy:
sólopcjonalnie: jedna podwójna lub dwie pojedyncze
piersi kurczakaPrzygotowanie nie jest pracochłonne i zajmie niespełna 30 minut.Jeżeli planujecie
sałatkę postawić na
stole dla gości i by prezentowała się podobnie jak na zdjęciu – podczas wsypywania składników do miski, za każdym razem zostawcie garść składników (prócz
sałat) – gdyż w przeciwnym przypadku podczas mieszania wszystkie małe elementy opadną na dno miski.Jeżeli wybieracie opcję z
kurczakiem, to wpierw należy go pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na
oleju.Teraz część zielono-owocowa: do dużej miski wsypcie całe opakowanie
miksu sałat.
Mango natnijcie jak
pomarańczę, zdejmijcie skórę i pokrójcie w nierówną lecz mniejszą kostkę i dorzućcie do miski.
Granat, przetnijcie na pół i z jednej połówki wyjmijcie
owoce i wsypcie do miski.
Ogórka szklarniowego dokładnie umyjcie i pokrójcie w cienkie plasterki.Jeżeli wybraliście opcję z
kurczakiem – usmażonego
kurczaka przerzućcie go do miski z
sałatką.Na koniec delikatnie wymieszajcie wszystkie składniki.Teraz
pora przygotować dressing: do głębokiej miseczki wlej dwie łyżeczki naturalnego
miodu, sok z jednej połówki
cytryny i pół łyżeczki
octu jabłkowego oraz doprawcie szczyptą
soli – wszystko dokładnie wymieszajcie. Dressingiem należy
sałatkę oblać tuż przed podaniem – jeżeli oblejecie teraz i podacie za kilka godzin,
sałata nasiąknie dressingiem i nie będzie już krucha a przez to straci swój urok – przecież
sałatka musi być krucha jak na
sałatę przystało 🙂Smacznego!Polecam inne przepisy na sałatki:Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!PLNEURGBP(No Ratings Yet)Loading...