Wykonanie
Mojito jest obowiązkowym
drinkiem w moim letnim menu – jego składniki doskonale ze sobą współgrają i tworzą przepyszną całość. Mojito pochodzi z
Kuby i jest przygotowywane na bazie białego
rumu. Do
drinka dodaje się także
limonkę,
miętę oraz
brązowy cukier. Całość dopełnia się kruszonym
lodem oraz gazowaną
wodą.Niektórzy przygotowują także
drink z dodatkiem sprite, jednak dla mnie wtedy jest zbyt słodkie, a aromat
limonki oraz
mięty jest średnio wyczuwalny. Najlepiej dopełniać go kruszonym
lodem oraz podawać z dwiema słomkami, w razie gdyby jedna z nich się zapchała liśćmi
mięty.Zobacz też:
Owocowe koktajle na bazie
różowego winaLemoniada chia fresca – naturalny izotonik10 pysznych przepisów na zdrowe koktajlePrzepis na MojitoPorcji: 1 Czas gotowania: 10 minutSkładniki50 ml białego
rumulimonka10 listków
miętyłyżka
brązowego cukrulód do dopełnienia
woda gazowanasłomki do podaniaPrzepis1
Limonkę kroimy na 8 części. Do szklanki wkładamy 6 części
limonki oraz 8 listków
mięty. Dodajemy
cukier.2Całość ubijamy w szklance, aby
limonka oraz liście
mięty puściły sok. Dodajemy
rum.3Całość dopełniamy
lodem i
wodą mineralną. Ozdabiamy pozostałą
limonką oraz
miętą.