Wykonanie
Pikantne leczo z
cukinią to moja propozycja na deszczowe i chłodne dni. Idealnie rozgrzewa, jest sycące oraz aromatyczne. Jeżeli natomiast nie przepadacie za
ostrymi potrawami, dodajcie do lecza mniej
ostrej papryki. Przy przygotowaniu lecza z
cukinii należy pamiętać, aby go nie przegotować.
Cukinia w daniu ma być miękka, ale chrupiąca – nie dopuśćmy do tego, aby całkowicie się rozgotowała. Leczo z
cukinii oczywiście będzie tak samo smaczne, jednak pozbawione tej ciekawej struktury. Do stworzenia aromatycznego sosu w leczu, użyłam świeżych,
malinowych pomidorów, możecie jednak śmiało przygotować danie z użyciem
przecieru pomidorowego z kartonika lub
pomidorów z puszki.Zobacz też:Leczo z
dynią i
paprykąWarzywne leczo z
wołowinąPomidory nadziewane
kaszą gryczaną,
boczkiem i
cebulkąPorcji: 6 Czas gotowania: 30 minutSkładniki4 pęta
kiełbasy śląskiej2
cebule2 ząbki
czosnkuodrobina
oleju do smażenia4
pomidory2
papryki2
cukinie4 łyżeczki
ostrej papryki - lub mniej, według upodobań2 łyżeczki
słodkiej papryki1,5 łyżeczki
solipieprz do smakuPrzepis1
Kiełbasę kroimy w kostkę,
cebulę kroimy w
pióra.
Czosnek siekamy drobno.
Kiełbasę podsmażamy na odrobinie
oleju, kiedy się lekko zrumieni, dodajemy do niej
cebulę i
czosnek - smażymy do zeszklenia. Przekładamy do garnka.2W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Z
cukinii pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Paprykę dzielimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy ją w paski.
Pomidory obieramy ze skórek i kroimy w kostkę.3Do
kiełbasy i
cebuli, które są w garnku, dodajemy
pomidory i dusimy około 15 minut.4Następnie dodajemy wszystkie inne składniki:
paprykę,
cukinię,
ostrą paprykę,
słodką paprykę,
pieprz,
sól.5Zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem na około 10-20 minut - od czasu do czasu mieszając. Leczo będzie dobre, kiedy
cukinia lekko zmięknie, ale będzie zachowywała jeszcze swój naturalny kolor.6Podajemy z ulubionym
pieczywem, bądź
ryżem.