Wykonanie
Pieczony
kalafior z piekarnika to pyszna propozycja, która odmieni Wasze podejście do tego warzywa.
Kalafiora w takiej postaci polecam zarówno na obiad, dodatek do obiadu czy przekąskę. Dzięki dodatkowi
kminu rzymskiego
kalafior pieczony w piekarniku ma lekko orientalną nutę, jednak nie jest ona zbyt przesadzona. Taki
kalafior według mnie najlepiej smakuje podany z
jogurtem greckim, który idealnie się z nim komponuje. Oczywiście zachęcam Was do eksperymentowania i podawania z innymi dodatkami czy ulubionymi sosami. Według mnie pieczony
kalafior smakuje najlepiej, gdy jest dobrze przypieczony – jest wtedy delikatnie chrupiący, co dodatkowo podkreśla jego smak. Zachęcam do wypróbowania oraz podzielenia się opinią 🙂 Smacznego!Zobacz też:Placki z
cukinii z piekarnikaPlacuszki z
kalafioraZapiekany
kalafior i
brokułPorcji: 4 Czas gotowania: 1 godzinaSkładnikimały
kalafior (około 600g)pół łyżeczki
kminu rzymskiegołyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
ostrej paprykiłyżeczka
czosnku granulowanegołyżeczka
soli3 łyżki
olejuforma do zapiekaniapół szklanki
wodyPrzepis1
Kalafior dokładnie myjemy. Wydrążamy twardy głąb, jednak tak, aby
kalafior się nie rozpadł.2Kumin rozcieramy w moździerzu lub siekamy drobno nożem. Mieszamy go ze wszystkimi pozostałymi składnikami:
papryką słodką, ostrą,
czosnkiem,
solą oraz
olejem.3Marynatą dokładnie smarujemy
kalafiora - najlepiej zrobić to pędzelkiem.4
Kalafiora wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy połową szklanki
wody i wstawiamy do piekarnika na około 40-50 minut, w temperaturę 180 stopni.5Jeżeli chcecie, aby
kalafior się lepiej spiekł, możecie pod koniec pieczenia podkręcić temperaturę.PoradyPamiętajcie, że czas pieczenia zależy od wielkości
kalafiora.