Wykonanie
Wiecie pewnie, że brownie to moja słabość. Na blogu pojawiły się już różne wariacje, zdrowe wersje z użyciem ciekawych składników (np.
fasoli), a także grzeszne wersje z użyciem nutelli. I po tych wszystkich wariacjach
mogę powiedzieć jedno: dzisiejszy przepis to najlepsze brownie, jakie kiedykolwiek mi wyszło! Ciężkie, chrupiące na brzegach, mięciutkie w środku, mocno
czekoladowe, słodkie, a całość uświetnia wylewające się ze środka, płynne
masło orzechowe. Bajka! Najlepsza część? Zrobienie całości to 15 min roboty i 4 składniki.Lava brownie z
masłem orzechowym (bez glutenu)Porcje: 3 sztukiSkładniki►
czekolada deserowa [100 g / 1 tabliczka]►
jajko [1 sztuka]► mielone
migdały [20 g]►
masło orzechowe [3 łyżeczki]Przygotowanie
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub w mikrofali.Do przestudzonej
czekolady dodać
jajko i mielone
migdały przesiane przez sito. Wymieszać.Natłuścić 3 foremki do muffinek. Do każdej przełożyć łyżkę ciasta, na to łyżeczkę
masła orzechowego i znów łyżkę ciasta. Resztki ciasta z miski oczywiście rozłożyć równo na 3 foremki :)Piec w 180 stopniach przez 10-12 minut.Przestudzić i podawać, najlepiej z gałką
lodów śmietankowych.Smacznego!