ßßß Cookit - przepis na Staropolski krupnik domowy

Staropolski krupnik domowy

nazwa

Wykonanie

Parę dni temu znów został mi „mocny” wywar mięsno-warzywny po przygotowaniu mięsa – a dokładniej z golonki. Szkoda wylewać taki wywar, a półka ze słoikami – pełnymi słoikami pęka w szwach, dlatego też, poszperałam i przygotowałam Staropolski krupnik domowy. Efekt mile zaskoczył starszą część rodziny – młodzież potraktowała krupnik jako zło konieczne, które należy zjeść.
By staropolski krupnik domowy był mięsny aniżeli tylko warzywny – taki zawsze przygotowywała moja mama, zanim przystąpiłam do ostatecznych przygotowań, w garnku ugotowałam dwie nogi kurczaka z warzywami – jak tradycyjny wywar .
100g kaszy jęczmiennej – niepełna połowa kubka o pojemności 250ml
500g ziemniaków
100g marchewki
5 szklanek wywaru warzywno-mięsnego lub też innego mocnego wywaru – ja wykorzystałam wywar z golonki
3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
pół szklanki rzadkiej śmietanki, bez dodatków ulepszaczy i polepszaczy a tym bardziej bez dodatku zagęstników typu mączka chleba świętojańskiego
Gdy kurczak wraz z warzywami był ugotowany, przystąpiłam do końcowych prac: kaszę jęczmienną umyłam pod bieżącą wodą i dokładnie odsączyłam i przełożyłam do garnka o pojemności 3L.
Surowe ziemniaki obrałam, pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do garnka z kaszą.
Seler i korzeń pietruszki wyjęłam z ugotowanego wywaru i także pokroiłam w małą kostkę i dorzuciłam do garnka z kaszą. Marchewkę pokroiłam w plasterki (talarki) i dorzuciłam do garnka z kaszą.
Całość zalałam wywarem z golonki i dopełniłam wywarem królewskim . Doprowadziłam do wrzenia a następnie przykręciłam gaz i gotowałam na małym ogniu około 40 minut – do czasu aż ziemniaki były miękkie i kasza także była ugotowana.
Gdy kasza z warzywami się gotowały, zajęłam się kurczakiem – obrałam i pokroiłam mięso na mniejsze kawałki i dorzuciłam do gotującego się staropolskiego krupniku.
Na sam koniec doprawiłam do smaku solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym. Śmietanką można zabielić już „teraz” – ale należy pamiętać by przy ponownym odgrzewaniu zupy nie zagotować jej, dlatego też zawsze zabielam już zupę w talerzu.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na moje zupy i kremy:
Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!
PLN
EUR
GBP
(No Ratings Yet)
Loading...
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2018/01/08/staropolski-krupnik-domowy