Wykonanie
Parę dni temu znów został mi „mocny”
wywar mięsno-warzywny po przygotowaniu
mięsa – a dokładniej z
golonki. Szkoda wylewać taki
wywar, a półka ze słoikami – pełnymi słoikami pęka w szwach, dlatego też, poszperałam i przygotowałam Staropolski krupnik domowy. Efekt mile zaskoczył starszą część rodziny – młodzież potraktowała krupnik jako zło konieczne, które należy zjeść.By staropolski krupnik domowy był
mięsny aniżeli tylko warzywny – taki zawsze przygotowywała moja mama, zanim przystąpiłam do ostatecznych przygotowań, w garnku ugotowałam dwie nogi
kurczaka z warzywami – jak tradycyjny
wywar .100g
kaszy jęczmiennej – niepełna połowa kubka o pojemności 250ml500g
ziemniaków100g
marchewki5 szklanek
wywaru warzywno-
mięsnego lub też innego mocnego
wywaru – ja wykorzystałam
wywar z
golonki3 łyżki posiekanej świeżej
natki pietruszkipół szklanki rzadkiej
śmietanki, bez dodatków ulepszaczy i polepszaczy a tym bardziej bez dodatku zagęstników typu mączka
chleba świętojańskiegoGdy
kurczak wraz z warzywami był ugotowany, przystąpiłam do końcowych prac:
kaszę jęczmienną umyłam pod bieżącą
wodą i dokładnie odsączyłam i przełożyłam do garnka o pojemności 3L.Surowe
ziemniaki obrałam, pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do garnka z
kaszą.
Seler i
korzeń pietruszki wyjęłam z ugotowanego
wywaru i także pokroiłam w małą kostkę i dorzuciłam do garnka z
kaszą.
Marchewkę pokroiłam w plasterki (talarki) i dorzuciłam do garnka z
kaszą.Całość zalałam
wywarem z
golonki i dopełniłam
wywarem królewskim . Doprowadziłam do wrzenia a następnie przykręciłam gaz i gotowałam na małym ogniu około 40 minut – do czasu aż
ziemniaki były miękkie i
kasza także była ugotowana.Gdy
kasza z warzywami się gotowały, zajęłam się
kurczakiem – obrałam i pokroiłam
mięso na mniejsze kawałki i dorzuciłam do gotującego się staropolskiego krupniku.Na sam koniec doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem czarnym świeżo mielonym.
Śmietanką można zabielić już „teraz” – ale należy pamiętać by przy ponownym odgrzewaniu zupy nie zagotować jej, dlatego też zawsze zabielam już zupę w talerzu.Smacznego!Polecam inne przepisy na moje zupy i kremy:Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!PLNEURGBP(No Ratings Yet)Loading...