ßßß Cookit - przepis na Makaroniki orzechowe, czyli orzechowe bezy

Makaroniki orzechowe, czyli orzechowe bezy

nazwa

Wykonanie

Makaroniki orzechowe to inaczej tradycyjne słodkie domowe bezy tylko tym razem o smaku orzechowym. Przepis na ciastka znalazłam w przepisach „Hortexu” wydane przez Krajową Agencję Wydawniczą – chyba początki lat ’80. Potrzebowałam czegoś szybkiego, łatwego i słodkiego. Bezy są szybkie i proste w wykonaniu, bardzo słodkie – a w poniższym przypadku, słodko – orzechowe.
200g orzechów włoskich
400g cukru
trzy białka
jedna płaska łyżeczka mąki
W pierwszej kolejności przy użyciu blendera rozdrobniłam na drobny „maczek” orzechy.
Następnie dodałam cukier i białka i dokładnie wymieszałam łyżką.
Naszykowałam garnek do gotowania na parze i zagotowałam wodę.
Miskę z masą orzechową ułożyłam na sitku do gotowania na parze i gotowałam do czasu całkowitego rozpuszczenia się cukru kilkakrotnie przy tym mieszając.
Następnie zdjęłam z pary i odstawiłam do przestygnięcia.
Płaską brytfannę wysmarowałam tłuszczem a następnie oprószyłam mąką.
Piekarnik nastawiłam na grzanie na 150℃.
Przy użyciu szprycy można nakładać na formę – robiłam to łyżeczką.
Zapiekałam 30 minut a następnie wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam brytfankę w piekarniku przez około 10 minut i dopiero wyjęłam.
Smacznego!
Polecam przepisy na inne słodkości:
Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!
PLN
EUR
GBP
(No Ratings Yet)
Loading...
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2018/01/15/makaroniki-orzechowe-czyli-orzechowe-bezy