Wykonanie
Zawsze lubiłam
jogurty i bardzo mi ich brakowało, odkąd musiałam pożegnać się z
nabiałem… Można co prawda kupić
jogurty sojowe, ale nie chciałam jeść ich zbyt często. Zaczęłam więc eksperymentować z domowymi
jogurtami na bazie
mleka roślinnego. Kupiłam prostą jogurtownicę – dawniej robiłam
jogurty w słoikach umieszczonych pod kołdrami i kocami 🙂 – i testowałam różne warianty. Najlepiej pod względem kwaśności i konsystencji wypadał oczywiście
jogurt sojowy, ale robię go tylko od czasu do czasu. Mój mąż zajadał się jaglanym, który mi z kolei zupełnie nie smakował. Chciałam zrobić taki
jogurt, który ze smakiem zjedlibyśmy oboje. I tak powstał
jogurt z
orzechów nerkowca 🙂 Pyszny, gęsty, kremowy, kwaskowy. Idealny zarówno do zjedzenia na słodko, z dodatkiem
owoców albo jako składnik np. wytrawnego sosu. Można używać go także do rozmaitych potraw, np. racuchów. Do przygotowania domowego
jogurtu potrzebny jest termometr kuchenny, ale nie jest do duży koszt. Do dzieła!Vegan, sugar-free and gluten-free
yogurt made from cashew nuts.
Składniki (na 3
chlebki o wymiarach 9 x 13 cm)ok. 600 g
orzechów nerkowca1,5 l
wody2 łyżki
miodu30 g inuliny1-2 fiolki zakwasków
jogurtowychOrzechy nerkowca zalej
wodą, by wszystkie były zakryte. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin lub na całą noc. Następnie dokładnie odcedź i przepłucz
orzechy na sicie, pod bieżącą
wodą.Wrzuć
nerkowce do blendera, wlej
wodę i zmiksuj całość na gładki krem. Im gładsza będzie masa, tym lepszą, bardziej kremową konsystencję będzie miał
jogurt. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę więcej
wody, ale nie za dużo, by
jogurt nie był za rzadki.
Orzechowy krem przełóż do garnka i zagotuj*. Zmniejsz ogień i mieszaj krem, by się nie przypalił. Zdejmij garnek z ognia i odstaw do przestudzenia. Wyparzonym termometrem kontroluj temperaturę. Gdy masa ostygnie do 38-41°C, dodaj
miód, inulinę oraz zakwaski (do każdej fiolki wlej odrobinę przegotowanej
wody, roztrzep i dodaj do masy orzechowej). Wszystko dokładnie i szybko wymieszaj silikonową trzepaczką lub drewnianą łyżką (trzepaczka lepiej się sprawdza).Przełóż gotową mieszankę do wcześniej wyparzonych słoiczków, ustaw w jogurtownicy i postępuj zgodnie z instrukcją urządzenia. Jeśli nie masz jogurtownicy, przełóż krem do dużych, wyparzonych słoików, przykryj je kołdrą i kocem, i zostaw na noc. Rano
jogurt powinien być gotowy.Włóż
jogurty do lodówki i zjedz w ciągu tygodnia.
Podawaj z ulubionymi dodatkami 🙂
*
Mleko do przygotowania
jogurtu, a w tym przypadku
orzechową masę, należy zagotować, by pozbyć się niechcianych bakterii. Ja czasem pomijam ten krok, ale używam wtedy przegotowanej
wody i zwracam baczną uwagę na czystość wszystkich naczyń i sztućców – najlepiej, by (w miarę możliwości) były wyparzone i nie stykały się z powierzchniami (np. blatem kuchennym), które nie są wyparzone.