Wykonanie
Lubię zacząć dzień na słodko. W tygodniu najczęściej pojawia się owsianka lub amarantusanka z
owocami a w weekendy rozpoczynam placuszkowy raj 😉 Moim faworytem do tej
pory były placki
bananowe, ale że ostatnio kupiłam
mąkę kokosową postanowiłam poeksperymentować i tak powstały placki
kokosowe.
Mąka kokosowa jest
mąką bezglutenową, ma jednak to do siebie, że bardzo chłonie
wodę, zatem korzystając z niej w kuchni należy pamiętać aby płynnych składników dodać więcej niż w przypadku innych mąk. Jej atutem jest delikatnie słodkawy smak i zapach
kokosa.
Składniki:
Jajka 2 szt
Mąka kokosowa 2 łyżki
Mleko 150 ml (najlepiej
kokosowe lub
migdałowe)Nasiona chia 1 łyżka
Olej kokosowySyrop klonowy lub inny słód (opcjonalnie)
Owoce do podania
Sposób przygotowania:
Jajka łączymy z
mąką, nasionami, chia,
mlekiem i opcjonalnie
syropem klonowym, ja
syrop dodałam dopiero do mrożonych
truskawek podgrzewając je na patelni. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Otrzymana masa powinna być nieco gęstsza niż ciasto naleśnikowe, jeśli konsystencja jest zbyt rzadka dodaj
mąki, zbyt gęsta
mleka. Placki
kokosowe smażymy na
oleju kokosowym, podajemy z ulubionymi
owocami lub
konfiturą. Moje
śniadaniowe placki
kokosowe podałam z „konfiturą” na ciepło z
truskawek i odrobiny
syropu klonowego, można dodać również łyżeczkę
kakao, aby nieco zaspokoić chęć na
czekoladę.
Placki
kokosowe świetnie sprawdzą się jako śniadania czy też przekąska w ciągu dnia. Idealnie nadadzą się do szkolnego czy pracowniczego lunch box’a. Ich wykonanie jest bardzo szybkie i proste, więc zachęcam do wypróbowania.
PozdrawiamSmakUla.[Głosów:0 Średnia:0/5]Podziel się...