ßßß Cookit - przepis na Placki kokosowe- śniadaniowe smaki

Placki kokosowe- śniadaniowe smaki

nazwa

Wykonanie

Lubię zacząć dzień na słodko. W tygodniu najczęściej pojawia się owsianka lub amarantusanka z owocami a w weekendy rozpoczynam placuszkowy raj 😉 Moim faworytem do tej pory były placki bananowe, ale że ostatnio kupiłam mąkę kokosową postanowiłam poeksperymentować i tak powstały placki kokosowe. Mąka kokosowa jest mąką bezglutenową, ma jednak to do siebie, że bardzo chłonie wodę, zatem korzystając z niej w kuchni należy pamiętać aby płynnych składników dodać więcej niż w przypadku innych mąk. Jej atutem jest delikatnie słodkawy smak i zapach kokosa.
Składniki:
Jajka 2 szt
Mąka kokosowa 2 łyżki
Mleko 150 ml (najlepiej kokosowe lub migdałowe)
Nasiona chia 1 łyżka
Olej kokosowy
Syrop klonowy lub inny słód (opcjonalnie)
Owoce do podania
Sposób przygotowania:
Jajka łączymy z mąką, nasionami, chia, mlekiem i opcjonalnie syropem klonowym, ja syrop dodałam dopiero do mrożonych truskawek podgrzewając je na patelni. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Otrzymana masa powinna być nieco gęstsza niż ciasto naleśnikowe, jeśli konsystencja jest zbyt rzadka dodaj mąki, zbyt gęsta mleka. Placki kokosowe smażymy na oleju kokosowym, podajemy z ulubionymi owocami lub konfiturą. Moje śniadaniowe placki kokosowe podałam z „konfiturą” na ciepło z truskawek i odrobiny syropu klonowego, można dodać również łyżeczkę kakao, aby nieco zaspokoić chęć na czekoladę.
Placki kokosowe świetnie sprawdzą się jako śniadania czy też przekąska w ciągu dnia. Idealnie nadadzą się do szkolnego czy pracowniczego lunch box’a. Ich wykonanie jest bardzo szybkie i proste, więc zachęcam do wypróbowania.
Pozdrawiam
SmakUla.
[Głosów:0 Średnia:0/5]
Podziel się...
Źródło:http://www.smakula.pl/przepisy/placki-kokosowe-sniadaniowe-smaki