Wykonanie
Latem moją
śniadaniową owsiankę na ciepło najczęściej zastępuje jej kuzynka czyli domowa granola z
jogurtem. Do tego świeże, sezonowe
owoce i
mogę zaczynać dzień! Przepis jest tak banalnie prosty, że aż zastanawiałam się czy warto dodawać go na bloga, lecz stwierdziłam, że inspiracji na zdrowe, pożywne śniadania nigdy za wiele 😉 Ogromną zaletą domowej granoli jest pełna dowolność w jej komponowaniu, możesz dodać to co akurat masz do wykończenia, przygotować całkiem
orzechową czy dodać
cynamonu a smak otrzymasz zupełnie inny.
Składniki:
Płatki owsiane ok 200g
Miód 2 łyżki
Olej kokosowy 1 łyżka
Pestki słonecznika 2 łyżki
Sezam 1 łyżka
Siemię lniane 1 łyżka
Wiórki kokosowe 2 łyżki
Bakalie ok 100-150g ( u mnie
rodzynki,
żurawina,
daktyle,
morwa biała,
śliwki suszone)
Orzechy 2 łyżkiSposób przygotowania:W misce łączymy
płatki owsiane lub mieszankę
płatków owsianych, żytnich, orkiszowych, gryczanych, dodajemy pokrojone
bakalie,
orzechy, pestki oraz wiórki. Całość polewamy
miodem i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy
olej kokosowy a następnie dodajemy zawartość miski. Granolę należy co pewien czas przemieszać tak by równomiernie się zarumieniła. Gdy granola jest już rumiana a
bakalie i
orzechy pięknie pachną, należy granolę dokładnie wystudzić a następnie przełożyć do szczelnie zamykanego słoiczka.
Domowa granola świetnie sprawdzi się w wersji
śniadaniowej z
jogurtem lub
twarożkiem i pysznymi sezonowymi
owocami, najlepiej z
truskawkami 😉
Granolę również możemy dodać w formie słodkiej posypki do deseru. Czasem granolę wykorzystuję również jako uzupełnienie
puddingu chia czy też posypuje nią
sałatkę owocową. Jednym słowem warto
mieć granolę pod ręką, zwłaszcza że jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu a w sytuacji gdy zaśpimy zawsze mamy szanse na pożywne śniadanie w kilka minut.
PozdrawiamSmakUla[Głosów:0 Średnia:0/5]Podziel się...