ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką

Drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto:
35g świeżych drożdży
2 jajka
0,5 szklanki ciepłego mleka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
250g borówek
Kruszonka:
łyżka masła
łyżka cukru
3-4 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Kruszonka:
Masło roztapiamy i studzimy.
Do przestudzonego masła dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy do uzyskania kruszonki.
Ciasto:
Do miski wkruszamy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą.
Do mleka z drożdżami dodajemy cukier, jajka i olej, mieszamy mikserem na niskich obrotach.
Na koniec dodajemy mąkę i ponownie mieszamy, do uzyskania gładkiego ciasta.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 1 godzinę.
Po godzinie wyrośnięte ciasto mieszamy łyżką i równomiernie nakładamy do formy na muffiny, wysmarowanej wcześniej odrobiną masła.
Ciasto nakładamy maksymalnie do połowy wysokości foremek. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.
Włączamy piekarnik i nastawiamy go na 180st.
Po ostatnim wyrastaniu, na każdą babeczkę nakładamy po kilka borówek i obficie posypujemy kruszonką.
Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut.
Upieczone babeczki od razu wyciągamy z piekarnika, ale z foremek dopiero po upływie co najmniej 15 minut.
Źródło:http://www.niepieprz.pl/drozdzowe-babeczki-z-borowkami-i-kruszonka