ßßß Cookit - przepis na Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 szklanka wody
125g masła/margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
Bita śmietana:
500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 fixy do śmietany
3-4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem gotujemy wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę z tłuszczem, wsypujemy mąkę, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła.
Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek i ma szklisty wygląd. Zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy do przestygnięcia.
Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami, dodając je stopniowo, po jednym. Ciasto jest gotowe, kiedy ma jednolitą konsystencję ( będzie nieco rzadsze i kleiste ).
Przekładamy ciasto do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).
Ptysie pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20-30 minut. Studzimy, a kiedy będą już zimne, przekrawamy na pół.
Bita śmietana:
Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder i fixy.
Przekładamy bitą śmietanę do worka cukierniczego, lub do szprycy i wypełniamy przekrojone wcześniej ptysie.
Źródło:http://www.niepieprz.pl/ptysie-z-bita-smietana