Wykonanie
Składniki:1 szklanka
wody125g masła/margaryny1 szklanka
mąki pszennej4
jajkaBita śmietana:500ml
śmietanki kremówki 30% lub 36%2
fixy do
śmietany3-4 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie:W garnku z grubym dnem gotujemy
wodę z
masłem lub
margaryną. Na gotującą się
wodę z tłuszczem, wsypujemy
mąkę, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła.Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek i ma szklisty wygląd. Zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy do przestygnięcia.Ostudzone ciasto miksujemy z
jajkami, dodając je stopniowo, po jednym. Ciasto jest gotowe, kiedy ma jednolitą konsystencję ( będzie nieco rzadsze i kleiste ).Przekładamy ciasto do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).Ptysie pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20-30 minut. Studzimy, a kiedy będą już zimne, przekrawamy na pół.
Bita śmietana:
Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając
cukier puder i
fixy.Przekładamy
bitą śmietanę do worka cukierniczego, lub do szprycy i wypełniamy przekrojone wcześniej ptysie.