Wykonanie
Ostatnio z racji pogody chodzą za mną same rozgrzewające
napoje. Cydry, grzańce,
herbaty i korzenne
kawy. Chai latte pozałam w restauracji. Tam natomiast był to
napój kawowy, u mnie zaś Chai latte pojawiła się w oryginalnej wersji, z mocnej, czarnej
herbaty.
Mleko sprawia, że staje się łagodne i delikatne, a dodatek przypraw idealnie pasuje do jesiennej szarówki czyniąc ją bardziej przytulną. Polecam jako dobre rozpoczęcie lub zakończenie dnia po pracy. ;)Składniki:500 ml
mleka500 ml
wody4
torebki bardzo intensywnej czarnej
herbaty3-4 łyżki
miodu (w zależności od potrzeb)1 łyżeczka
przyprawy do chai latte16 g
cukru wanilinowego lub
cukru z prawdziwą
wanilią10 g mielonego
cynamonu10 g mielonego
kardamonuPrzygotowanie:W rondelku zagotować
wodę. Wrzucić do niej
herbate,
miód i
przyprawy i gotować przez minutę, a następnie odstawić na kilka minut do lepszego zaparzenia.W osobnym rondelku zagotować
mleko.
Mleko spienić (nie wymagane).Wyjąć
torebki herbaty, a
herbatę wlać do
mleka. Wymieszać. Pogadać gorące. ;)