Kurczak po węgiersku to tradycyjne piersi kurczaka podane z dużą ilością cebuli – idealne na obiad. Przygotowanie zajęło mi niespełna godzinę – mięso i sos musiało się poddusić. Przepis wyciągnęłam z jednej z książek kucharskich mojej mamy.Z poniżej wymienionych składników przygotowałam 4 porcje: dla dwójki dorosłych i dwójki dzieci i została dokładka 🙂dwie pojedyncze piersi kurczaka lub jedna podwójnacztery większe cebulepuszka pomidorów w sosie własnymokoło 100ml wywaru warzywno-mięsnego100ml śmietany rzadkiej bez dodatków zagęszczających100ml naturalnego jogurtu bez dodatków zagęszczającychłyżka mąkiprzyprawy: sól, papryka czerwona, kmin rzymskiW pierwszej kolejności popłakałam się nad cebulą, gdy ją drobno siekałam. Na patelni rozgrzałam łyżkę masła a następnie wrzuciłam poszatkowaną cebulę i szkliłam ją na średnim ogniu.Cebula na patelni, więc zajęłam się pokrojeniem piersi kurczaka w średniej wielkości kostkę.Gdy cebula była miękka wrzuciłam kurczaka i dość często mieszałam. Pod patelnią ogień zwiększyłam na dużo większy ale nie na maksimum.Gdy kurczak się zarumienił wrzuciłam łyżeczkę czerwonej papryki i pół łyżeczki kminu i dokładnie wymieszałam by rozprowadzić przyprawę po wszystkich kawałkach kurczaka i cebuli.Następnie wrzuciłam pomidory z puszki wraz z całym sosem, wywar warzywno-mięsny i ponownie dokładnie wymieszałam.Kurczaka z pomidorami i cebulą dusiłam pod przykryciem około 20 minut.Kurczaka podałam z makaronem i zieloną fasolką – teraz wstawiłam garnek z wodą na makaron oraz garnek z wodą na zieloną fasolkę.Makaron z fasolką się gotowały, więc powróciłam do kurczaka.Gdy większość wody odparowała z patelni w mniejszym rondelku wymieszałam mąkę ze śmietaną i dodałam jogurt. Dokładnie wymieszałam by nie było grudek i wlałam na patelnię. Dodałam sól do smaku i wszystko dokładnie wymieszałam. Wszystko trzymałam na patelni do czasu aż sos zgęstniał.Ugotowany makaron oraz fasolkę odcedziłam.Nałożyłam wszystko na talerz. Fasolkę oblałam odrobiną oliwy.Smacznego!Polecam inne przepisy na dania obiadowe:(No Ratings Yet)Loading...