Wykonanie
Domowa salsa
paprykowo-pomidorowa to nic innego jak eksperyment – miałam za dużo
pomidorów, które mogły się w każdej chwili zacząć psuć. Więc dokupiłam
czerwone papryki i zaczęłam eksperyment. Po przygotowaniu salsy, zamknęłam je na ciepło w słoiki a następnie spasteryzowałam domowym sposobem .Kiedy chcę, sięgam po słoik i delektuję się wyśmienitym smakiem mojej salsy
paprykowo-pomidorowej 🙂cztery większe
czerwone paprykiokoło 20 koktajlowych
pomidorkówtrzy większe ząbki
czosnkudwie średniej wielkości
czerwone cebuleprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony,
pieprz cayenneW pierwszej kolejności naszykowałam bardzo dużą brytfankę, którą
skropiłam odrobiną
oliwy.Następnie nastawiłam piekarnik na grzanie na 200℃.
Pomidorki przekroiłam na połówki i wrzuciłam do brytfanki.
Cebulę i
czosnek pokroiłam niedbale w plasterki i dorzuciłam do brytfanki z
pomidorkami.
Paprykom odkroiłam wieczka z ogonkiem i pokroiłam je w średniej wielkości kawałki. Pokrojone
papryki wrzuciłam do brytfanny z warzywami i olałam obficie
oliwą. Następnie dokładnie wymieszałam – ważne by wszystkie warzywa były „oblane”
oliwą i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Warzywa zapiekałam przez trzydzieści minut często mieszając by wszystkie warzywa równomiernie się zapiekły i zmiękły.Po zapieczeniu warzyw wyjęłam je z piekarnika i odstawiłam na bok by przestygły.Do średniej wielkości garnka (użyłam z warstwą teflonu) przerzuciłam zapieczone warzywa.Następnie przy użyciu blendera dokładnie zmiksowałam wszystkie warzywa.Doprawiłam do smaku
przyprawami, dokładnie wymieszałam i zagrzałam na średnim ogniu.Ciepłą salsę nałożyłam łyżką do słoików a następnie poddałam domowej pasteryzacji .Smacznego!Polecam inne przepisy na salsy, pasty lub sosy:(No Ratings Yet)Loading...