Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Świąteczny Pasztet
Kuby Rojek
Kiszka ziemniaczana V 279 ... »
Kiełbaski z
królikaKrucha dość chuda i bardzo smaczna
kiełbaskaSkładniki:-
mięso z królika lub zająca 3kg-
mięso z indyka (z uda) 1kg-
mięso wieprzowe kl. II
boczek +
karkówka (1:1) 1kg-
pieprz biały 2g/kg-
gałka muszkatołowa 0,5g/kg-
miód 10g/kg-
czosnek 1g/kg- peklosól 17-22g/kg- jelita wieprzoweSposób wykonania:
Mięso z zająca lub
królika po jego wytrybowaniu sklasyfikować. Ja do wyrobu
kiełbasy pozyskałem
mięso z pięciu sztuk. Następnie pozyskane
mięso mielemy odpowiednio kl. I na sitku 10mm, a kl. III ścięgniste, czyli ścięgna i błony oraz goloneczki rozdrabniamy razem z
mięsem z indyka na sitku 3mm.
Mięso kl. II wieprzowe rozdrabniamy na sitku 6mm. Wszystkie rodzaje
mięsa mieszamy razem, dodajemy
przyprawy, poklosól oraz
wodę w ilości do 5% max i wyrabiamy dokładnie farsz do uzyskania odpowiedniej kleistości. Napełniamy wcześniej przygotowane jelita odkręcając w parki o długości 10-12cm. Wieszamy w chłodnym miejscu na dobę. W tym czasie nastąpi zapeklowanie rozdrobnionego
mięsa.Wędzarnię rozgrzewamy do ok. 50 stopni wieszamy
kiełbaski i osuszamy przy małej ilości
dymu i dużym ruchu powietrza. Następnie wędzimy w takiej samej temperaturze ok. 3h do uzyskania złotej barwy. Ja użyłem drewna bukowego.Po wędzeniu
kiełbaski parzymy.
Wodę podgrzewamy do temperatury ok. 80st. wkładamy
kiełbaski i utrzymujemy temp.
wody na poziomie 75stopni. Tak parzymy
kiełbaski ok. 20min do uzyskania wewnątrz temperatury ok. 70-72 stopnie.Następnie wkładamy
kiełbaski do zimnej
wody i studzimy. Po tym wieszamy w przewiewnym miejscu celem osuszenia.Smacznegoponiedziałek, 02 stycznia 2017, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
KIEŁBASA BESKIDZKA
SZYNKOWA ...
Mielonka wieprzowaWędzarnia Mateusza i Piotra
Boczek prasowany
Kiszka ziemniaczana ...
Kiełbaski z
królikaŚwiąteczny Pasztet
Kuby RojekChorizo pleśniowe z dzikaPiwoszki z dzikaChorizo cular_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter