Wykonanie
Nie tak dawno, podczas zakupów w makro natknęłam się na nasiona chia i
mąkę ryżową. Wrzuciłam do koszyka w przypływie chwili, nie zastanawiając się co z nich jeszcze zrobię. Dziś jednak okazało się, że wykorzystałam oba te produkty. W domu miałam jeszcze resztkę
płatków migdałowych i
kokosowych, gdzieś "walały" się wiórki, a z ostatniego deseru została mi jedna tabliczka
białej czekolady. Deser jak znalazł. Ostatecznie, jeśli chcecie, do
puddingu możecie zamiast zwykłego
mleka dodać
mleka kokosowego, wtedy z pominięciem
mąki kokosowej, która odrobinę zagęściła deser i nadała mu smaku. Ja nie miałam go pod ręką, więc użyłam zwykłego
mleka. Deser wyszedł pyszny! Słodki, kremowy i w smaku bardzo zbliżony do rafaello. Coś dla fanów
kokosów! :D4 porcjeSkładniki:3 szklanki
mleka3 łyżki
mąki kokosowej8 łyżek
wiórków kokosowych1 tabliczka
białej czekolady2 łyżki
cukru100 g
płatków migdałowych4 łyżki
płatków kokosowych2 łyżki
likieru kokosowego6 łyżek nasion chiaPrzygotowanie:
Mleko wlać do rondelka. Wsypać
wiórki kokosowe,
cukier i połamaną na kostki
czekoladę. Podgrzewać aż
czekolada i
cukier się rozpuszczą, a mieszanina zacznie parować. Nie gotować
mleka. Odstawić z ognia i pozostawić do ostygnięcia (
mleko powinno być letnie).Nasiona chia wsypać do
mleka, wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie zamieszać intensywnie rózgą do ciasta i odstawić na kolejne 15 minut.Dodać
mąkę ryżową,
likier i dobrze wymieszać. Przygotować pucharki. Połowę masy rozłożyć do pucharków. Na masę wysypać 2/3
płatków i przykryć resztą masy. Na wierzchu udekorować resztą
migdałów i
płatkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Podawać schłodzone.