ßßß Cookit - przepis na Pudding chia rafaello

Pudding chia rafaello

nazwa

Wykonanie

Nie tak dawno, podczas zakupów w makro natknęłam się na nasiona chia i mąkę ryżową. Wrzuciłam do koszyka w przypływie chwili, nie zastanawiając się co z nich jeszcze zrobię. Dziś jednak okazało się, że wykorzystałam oba te produkty. W domu miałam jeszcze resztkę płatków migdałowych i kokosowych, gdzieś "walały" się wiórki, a z ostatniego deseru została mi jedna tabliczka białej czekolady. Deser jak znalazł. Ostatecznie, jeśli chcecie, do puddingu możecie zamiast zwykłego mleka dodać mleka kokosowego, wtedy z pominięciem mąki kokosowej, która odrobinę zagęściła deser i nadała mu smaku. Ja nie miałam go pod ręką, więc użyłam zwykłego mleka. Deser wyszedł pyszny! Słodki, kremowy i w smaku bardzo zbliżony do rafaello. Coś dla fanów kokosów! :D
4 porcje
Składniki:
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki kokosowej
8 łyżek wiórków kokosowych
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki cukru
100 g płatków migdałowych
4 łyżki płatków kokosowych
2 łyżki likieru kokosowego
6 łyżek nasion chia
Przygotowanie:
Mleko wlać do rondelka. Wsypać wiórki kokosowe, cukier i połamaną na kostki czekoladę. Podgrzewać aż czekolada i cukier się rozpuszczą, a mieszanina zacznie parować. Nie gotować mleka. Odstawić z ognia i pozostawić do ostygnięcia (mleko powinno być letnie).
Nasiona chia wsypać do mleka, wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie zamieszać intensywnie rózgą do ciasta i odstawić na kolejne 15 minut.
Dodać mąkę ryżową, likier i dobrze wymieszać. Przygotować pucharki. Połowę masy rozłożyć do pucharków. Na masę wysypać 2/3 płatków i przykryć resztą masy. Na wierzchu udekorować resztą migdałów i płatkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Podawać schłodzone.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/index.php?blog&nid=190