Wykonanie
Julka dziś kończy 9 lat i z tego powodu zrobiłam jej małego torcika z
biszkoptami, przełożonego masą ala ptasie mleczko, a wierzch oblałam
czekoladą i posypałam cukiereczkami.1 duże opakowanie okrągłych
biszkoptów1
galaretka u mnie smak
jagodowy1 opakowanie delicji u mnie o smaku
jagodowym400 ml
śmietany kremówki1/4 szklanki
cukru pudru1
mleczna czekoladacukierki na posypkę
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej
wody i odstawiamy do wystygnięcia, ale pilnujemy momentu w którym zaczyna tężeć. Małą tortownicę wykładamy folią aluminiową. Na dnie tortownicy układamy okrągłe
biszkopty. Kiedy
galaretka zacznie dobrze tężeć wówczas ubijamy
śmietanę kremówkę z
cukrem pudrem do momentu, aż zacznie gęstnięć. Do gęstniejącej, ubijanej
śmietany dodajemy tężejącą
galaretkę i jeszcze ubijamy mikserem jakąś 1 minutę. 1/3 masy wylewamy na
biszkopty, wyrównujemy, na masę układamy delicje i 1/3 masy. Wyrównujemy i układamy na
masie okrągłe
biszkopty i ostatnią część masy. Wyrównujemy i schładzamy około 1 godziny. Po godzinie rozpuszczamy
czekoladę w kąpieli
wodnej z dwiema łyżkami
mleka. Kiedy rozpuszczona
czekolada zacznie gęstnieć a już będzie przestudzona oblewamy nią wierzch
tortu i posypujemy cukiereczkami. Kiedy oblewacie tort
czekoladą możecie go nie wyjmować z rantu, ja wyjęłam bo chciałam żeby mi troszkę boki oblała
czekolada, ale jak jest oblana sama góra też wygląda pięknie.Smacznego !!!