Wykonanie
Zapomniałam… A może nie miałam czasu ani chęci na pisanie. W każdym razie moja zielona zapaska,która w czasach szkolnych była moim internetowym zeszytem z przepisami i radością dzielenia się nim odeszła w zapomnienie. Teraz wracam ;) i mam nadzieję, że nie tym razem nie zawiodę tych, którzy lubili tu zaglądać przy regularnych wpisach.Bułeczki
ziołowo-
czosnkowe z
oliwkamiSkładniki:~ 2,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej~ 125 ml letniej
wody~ 125 ml letniego
mleka~ 50 g
masła- roztopionego, przestudzonego~ 25 g świeżych
drożdży~ 1 łyżeczka
cukru~ 1 łyżeczka
soli (dałam
ziołową)~ 1 łyżka
ziół prowansalskich~ pół łyżeczki
tymianku~ pół łyżeczki
chili w płatkach~ pół łyżeczki czarnego
sezamu~ 4 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę~ garść grubo pokrojonych czarnych
oliwek~ garść startego
parmezanu~ 2 łyżki roztopionego
masła dosmarowania babeczekNa początek w garnuszku przygotować rozczyn z
drożdży w
mleku z dodatkiem
cukru.Pozostawić do podwojenia objętości.W dużej misce połączyć
mąkę z
przyprawami,
czosnkiem i
oliwkami. Dodać
drożdże i
masło.Wszystko połączyć na jednolitą masę mikserem używając końcówek do
ciasta drożdżowego.Odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę, tak aby ciasto zwiększyło objętość dwukrotnie. Po czasie wyjąć ciasto na podsypany blat/ stolnicę i uformować wałeko grubości około 7cm i podzielić go na 12 równych części. Uformować bułeczki.Formę o wymiarach 30x21 wyłożyć papierem do pieczenia i układać w niej
bułki rzędami.Podczas pieczenia bułeczki się ze sobą złączą.Przed włożeniem do piekarnika należy je posmarować roztopionym
masłem i posypać
parmezanem.Piec w temperaturze 20 0° C przez 20 minut.
********Ten pierwszy post po roku dedykuję Adrianowi, który często dzwoni do mnie ze swoimi przemyśleniami kulinarnymi jak i po kuchenną poradę :)About Paula