Wykonanie
Zapewne większość z Was pamięta reklamę batonów, które są proponowane jako świetna propozycja na drugie śniadanie. To ściśle wiąże się z teorią, że dzieci świetnie zaczną dzień i będą pełne energii po
chlebku z
kremem czekoladowo-
orzechowym. No jakby miały nie być pełne energii skoro głównym składnikiem jest
cukier...Odejdźmy zatem od myślenia, że batony zastąpią nam pełnowartościowy posiłek, jednak zapewne ich jedzenie sprawi nam przyjemność :) Jeśli szukacie pomysłu na przekąskę dla gości/ do pracy, to te batoniki świetnie się nadają. Łatwo je podzielić, najlepsze są na drugi a nawet trzeci dzień, więc spokojnie możemy przygotować je wcześniej. Do tego nie potrzebujemy piekarnika do ich wykonania.Domowe batony jak Knoppers/1 szklanka=250ml; źródło /około 5
wafli suchych prostokątnych
polewa czekoladowa (domową polewę robi się z
cukru pudru, niesłodzonego
kakao i odrobiny
masła i
mleka, w ilościach pozwalających uzyskać płynną konsystencję - wszystko podgrzewany na małym ogniu mieszając, aż do połączenia składników)Masa
mleczna1/4 szklanki
cukru1/4 szklanki
mleka (płyn)175 g
masła (w temperaturze pokojowej)1 i 1/2 szklanki
mleka w proszkuMleko (płyn) zagotować z
cukrem, mieszając, aż do momentu w którym
cukier się rozpuści. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie
masło utrzeć mikserem i stale ucierając, dodawać naprzemiennie ostudzone
mleko z
cukrem i
mleko w proszku. Miksować, aż utworzy się jednolita masa.Masa czekoladowa:200 g
kremu czekoladowego typu nutella100 g
masła (w temperaturze pokojowej)1 łyżka
kakao niesłodzonego100 g zmielonych
orzechów laskowychMasło utrzeć na puszystą masę z
kakao kremem czekoladowym. Na koniec dodać zmielone
orzechy laskowe.Na pierwszym
waflu rozsmarować połowę ciemnej masy, przykryć drugim
waflem i delikatnie go docisnąć. Na wierzchu rozsmarować połowę jasnej masy i przykryć kolejnym
waflem. Posmarować resztą ciemnej masy, przykryć
waflem, pokryć pozostałą jasną masa i ostatnim
waflem. Całość należy obciążyć np. jakąś deseczką. Odstawić na około 3 godziny do lodówki. Polać polewą i pokroić w kwadraty lub trójkąty. Przechowywać w chłodnym miejscu aż do podania.
Wafle najlepiej smakują gdy lekko zmiękną, co pozwala nam osiągnąć kilkugodzinne przechowywanie w lodówce (np. przez całą noc).