ßßß Cookit - przepis na Domowe knoppersy - batony mleczno - orzechowe bez pieczenia

Domowe knoppersy - batony mleczno - orzechowe bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Zapewne większość z Was pamięta reklamę batonów, które są proponowane jako świetna propozycja na drugie śniadanie. To ściśle wiąże się z teorią, że dzieci świetnie zaczną dzień i będą pełne energii po chlebku z kremem czekoladowo-orzechowym. No jakby miały nie być pełne energii skoro głównym składnikiem jest cukier...Odejdźmy zatem od myślenia, że batony zastąpią nam pełnowartościowy posiłek, jednak zapewne ich jedzenie sprawi nam przyjemność :) Jeśli szukacie pomysłu na przekąskę dla gości/ do pracy, to te batoniki świetnie się nadają. Łatwo je podzielić, najlepsze są na drugi a nawet trzeci dzień, więc spokojnie możemy przygotować je wcześniej. Do tego nie potrzebujemy piekarnika do ich wykonania.
Domowe batony jak Knoppers
/1 szklanka=250ml; źródło /
około 5 wafli suchych prostokątnych
polewa czekoladowa (domową polewę robi się z cukru pudru, niesłodzonego kakao i odrobiny masła i mleka, w ilościach pozwalających uzyskać płynną konsystencję - wszystko podgrzewany na małym ogniu mieszając, aż do połączenia składników)
Masa mleczna
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mleka (płyn)
175 g masła (w temperaturze pokojowej)
1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
Mleko (płyn) zagotować z cukrem, mieszając, aż do momentu w którym cukier się rozpuści. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć mikserem i stale ucierając, dodawać naprzemiennie ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Miksować, aż utworzy się jednolita masa.
Masa czekoladowa:
200 g kremu czekoladowego typu nutella
100 g masła (w temperaturze pokojowej)
1 łyżka kakao niesłodzonego
100 g zmielonych orzechów laskowych
Masło utrzeć na puszystą masę z kakao kremem czekoladowym. Na koniec dodać zmielone orzechy laskowe.
Na pierwszym waflu rozsmarować połowę ciemnej masy, przykryć drugim waflem i delikatnie go docisnąć. Na wierzchu rozsmarować połowę jasnej masy i przykryć kolejnym waflem. Posmarować resztą ciemnej masy, przykryć waflem, pokryć pozostałą jasną masa i ostatnim waflem. Całość należy obciążyć np. jakąś deseczką. Odstawić na około 3 godziny do lodówki. Polać polewą i pokroić w kwadraty lub trójkąty. Przechowywać w chłodnym miejscu aż do podania.
Wafle najlepiej smakują gdy lekko zmiękną, co pozwala nam osiągnąć kilkugodzinne przechowywanie w lodówce (np. przez całą noc).
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2017/01/Domowe-knoppersy-batony-mleczno-orzechowe-bez.html