ßßß Cookit - przepis na Aromatyczne panforte

Aromatyczne panforte

nazwa

Wykonanie

Zrobiłam zakupy w sklepie www.frisco.pl
Głównie orzechy, migdały i kandyzowane owoce. To wygodna forma zakupów :)
Oferta sklepu jest bardzo szeroka.
Nie trzeba wychodzić z domu by mieć to co właśnie potrzebujemy.
Zaoszczędzony czas poświęciłam na upieczenie pysznego panforte.
Zapraszam.
A kawa tchibo będzie do tego wspaniałym dodatkiem :)
W całym domu pachnie ciastem i kawą... Składniki :
60 g mąki pszennej
30 g masła
100 g cukru trzcinowego
150 g miodu wielokwiatowego
130 g orzechów laskowych (nieobranych)
130 g migdałów nieobranych
100 g migdałów obranych (mogą być posiekane)
70 g suszonych fig lub daktyli
150 g kandyzowanych owoców np.cytryny, pomarańcze, imbir
łyżka kakao
łyżeczka cynamonu
szczypta startej gałki muszkatołowej ( nie więcej niż pół łyżeczki)
zmielone goździki ( nie więcej niż pół łyżeczki)
szczypta mielonego imbiru
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W dużym naczyniu wymieszać orzechy, owoce kandyzowane, pokrojone figi lub daktyle, mąkę, kakao i przyprawy- ważne by każdy składnik został pokryty mąką
Następnie na małym ogniu stop masło z cukrem i miodem- uważać by temp. nie była zbyt wysoka ( co najwyżej 120 *C), bo ciasto będzie twarde
Tak przygotowany syrop wlać do miski z bakaliami i dokładnie wymieszaj- każdy składnik powinien być zatopiony w syropie
Gotowa masę przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia
Piecz w temp. 160*C przez 40-45 min.- sygnałem upieczenia są pojawiające się pęcherzyki na powierzchni ciasta
Ciasto odstawić na 4-5 godz. dopiero wtedy kroimy.
Przepis znalazłam w jakiejś kolorowej gazecie, ale podobny znajdziecie na Moich Wypiekach.
Ciasto jest dość twarde, dlatego polecam głownie tym którzy mają mocne zęby :)
Jak tylko coś mi zostanie, to włożę do słoja, za kilka dni zrobi się na pewno kruchsze.
Moje uwagi:
ciasto lepiej piec krócej niż za długo, bo będzie twarde
dodane owoce kandyzowane podczas pieczenia dodatkowo stwardniały, może lepszym i tańszym dodatkiem byłby rodzynki czy żurawina (kiedyś na pewno wypróbuje taką wersję), a kandyzowany imbir zachował miękkość.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2017/01/aromatyczne-panforte.html