Wykonanie
Wydruk przepisu
Danie ŚniadaniaCzas przygotowania 15 minutCzas gotowania 11 minutPorcjeosobySkładniki1 paczka
szparagów(najlepiej zielonych)1 paczka
szynki surowej podsuszanej(np. parmeńska, serrano)4 szt.
jajek20 g
masła(roztopionego)Danie ŚniadaniaCzas przygotowania 15 minutCzas gotowania 11 minutPorcjeosobySkładniki1 paczka
szparagów(najlepiej zielonych)1 paczka
szynki surowej podsuszanej(np. parmeńska, serrano)4 szt.
jajek20 g
masła(roztopionego)
Sposób przygotowaniaPiekarnik nagrzać do 200 stopni.
Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki (jeśli używamy białych
szparagów, wtedy jeszcze obrać).
Szparagi gotować na parze przez 1 minutę, następnie zalać zimną
wodą.Plastry
szynki jeśli jest taka konieczność podzielić na mniejsze kawałki/paski i zawijać w nią
szparagi. Główki
szparagów posmarować rozpuszczonym
masłem (lub zanurzać z rozpuszczonym
maśle).Zawinięte w
szynkę szparagi układać w naczyniu żaroodpornym. Piec 10 minut.W trakcie pieczenia
szparagów naszykować
jajka w ulubiony sposób. Proponuję ugotować na miękko lub zrobić sadzone :).Udostępnij ten przepis