Wykonanie
Składniki na
śledzie:1,2kg świeżych
tuszek śledziowych650ml
wody300ml
octu1 duża
cebula1
marchewka4 czubate łyżki
cukru2 płaskie łyżki
solipo łyżeczce ziaren
gorczycy i ziaren
pieprzupo 5
liści laurowych i
ziela angielskiegoPrzygotowanie
śledzi:Świeże
śledzie, wypatroszone, bez głów i kręgosłupów, myjemy dokładnie i osuszamy.
Wodę zagotowujemy z
cebulą,
marchewką,
cukrem,
solą, ziarnami
gorczycy i
pieprzu, oraz liśćmi laurowymi i zielem. Gotujemy całość kilka minut, a kiedy lekko przestygnie, dolewamy
ocet.W dużym słoiku układamy dość ciasno
śledzie, naprzemiennie z
cebulą i
marchewką. Zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej zalewą. Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki.Tak przygotowane
śledzie będą idealne do jedzenia po 3 dniach, ale warto potrzymać je dłużej.W lodówce zamarynowane
śledzie mogą postać około 2-3 tygodni.