ßßß Cookit - przepis na Ferment na Muranowie

Ferment na Muranowie

nazwa

Wykonanie

2 listopada, 2016 by Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Drugim wydarzeniem zaplanowanym na inaugurację cyklu FILMS for FOOD jest spotkanie Ferment na Muranowie, które odbędzie się 6 listopada w kinie Muranów w Warszawie. Okazją do spotkania są dwie książki, które ukazały się w tym roku na naszym rynku – Sztuka Fermentacji Sandora Elli Katza oraz Kiszonki i Fermentacje Aleksandra Barona.
Sandor Katz – pisarz kulinarny i aktywista ruchu Do It Yourself, sam siebie nazywa fetyszystą fermentacji. Wie o niej bardzo dużo, o czym przekonać się można nie tylko czytając jego książki ale też biorąc udział w organizowanych przez niego warsztatach. Podczas spotkania w Kinie Muranów obejrzymy poświęcony Katzowi film krótkometrażowy. Opowie o nim również Aleksander Baron – szef warszawskiej restauracji Solec 44, która zachwyca oryginalną, opartą na lokalnych produktach kuchnią oraz największą w stolicy kolekcją własnych kiszonek. Uczestnikami spotkania, które w ramach Fermentu na Muranowie poprowadzi redaktorka naczelna Magazynu KUKBUK Agata Michalak będą: kucharze Aleksander Baron i Maciej Nowicki, autorka książek kulinarnych Magdalena Tomaszewska-Bolałek oraz dietetyczka Katarzyna Błażejewska . W trakcie spotkania, w godzinach 16 – 19 w holu kina odbywać się będzie kiermasz fermentowanych i kiszonych potraw z całego świata.
Bilety na cykl FILMS for FOOD dostępne są między innymi w Kinie Muranów.
Podobne wpisy
Promocja kuchni polskiej w Chinach
Food Studies – dla głodnych wiedzy!
Sushi a sprawa polska
Pierś z kaczki z pastą doenjang
Tort czekoladowy z kremem
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/ferment-na-muranowie