Wykonanie
2 listopada, 2016 by Magdalena Tomaszewska-BolałekDrugim wydarzeniem zaplanowanym na inaugurację cyklu FILMS for FOOD jest spotkanie Ferment na Muranowie, które odbędzie się 6 listopada w kinie Muranów w Warszawie. Okazją do spotkania są dwie książki, które ukazały się w tym roku na naszym rynku – Sztuka Fermentacji Sandora Elli
Katza oraz Kiszonki i Fermentacje Aleksandra Barona.Sandor
Katz – pisarz kulinarny i aktywista ruchu Do It Yourself, sam siebie nazywa fetyszystą fermentacji. Wie o niej bardzo dużo, o czym przekonać się można nie tylko czytając jego książki ale też biorąc udział w organizowanych przez niego warsztatach. Podczas spotkania w Kinie Muranów obejrzymy poświęcony Katzowi film krótkometrażowy. Opowie o nim również Aleksander Baron – szef warszawskiej restauracji Solec 44, która zachwyca oryginalną, opartą na lokalnych produktach kuchnią oraz największą w stolicy kolekcją własnych kiszonek. Uczestnikami spotkania, które w ramach Fermentu na Muranowie poprowadzi redaktorka naczelna Magazynu KUKBUK Agata Michalak będą: kucharze Aleksander Baron i Maciej Nowicki, autorka książek kulinarnych Magdalena Tomaszewska-Bolałek oraz dietetyczka Katarzyna Błażejewska . W trakcie spotkania, w godzinach 16 – 19 w holu kina odbywać się będzie kiermasz fermentowanych i kiszonych potraw z całego świata.Bilety na cykl FILMS for FOOD dostępne są
między innymi w Kinie Muranów.
Podobne wpisyPromocja kuchni polskiej w ChinachFood Studies – dla głodnych
wiedzy!Sushi a sprawa polskaPierś z
kaczki z pastą doenjangTort
czekoladowy z kremem