Wykonanie
Zupa dyniowa z
mleczkiem kokosowym powstała zupełnie przypadkiem, bowiem zostało mi trochę dyni, której nie chciałam marnować. Wykorzystałam składniki, jakieakurat miałam dostępne pod ręką i powstał rozgrzewający i syty obiad. Zaznaczam, że
mleczko kokosowe po dodaniu do zupy sprawia, że jest ona delikatnie kremowa, ale również nieco mdła, także musicie ją dobrze doprawić! 🙂Do przepisu należy upiec
dynię – przepis tutaj .Przepis na orientalną zupę
dyniowąPorcji: 3-4 Czas gotowania: 30 minutSkładnikiokoło 500 g upieczonej dyniśrednia
cebula3 ząbki
czosnkuokoło 1 szklanki
bulionu400 g
mleczka kokosowego (puszka)2 łyżki pasty Tom Yum2 łyżeczki
ostrej paprykipół łyżeczki
currypół łyżeczki
gałki muszkatołowejsól i
pieprz do smaku* pamiętajcie, że ilość przypraw możecie dodawać według upodobań
smakowychPrzepis1Pieczemy kawałki dyni, obieramy ze skórki.2Na patelni podsmażamy posiekaną
cebulę, ząbki
czosnku oraz dodajemy
dynię.3Całość zalewamy gorącym
bulionem po czym dodajemy
mleczko kokosowe.4Po zagotowaniu składników całość blendujemy.5Następnie doprawiamy wymienionymi wyżej
przyprawami.PoradyZupa jest najlepsza na drugi dzień, po przegryzieniu się składników 🙂