Wykonanie
Po zupie kremie z dyni w wersji wytrawnej przyszedł czas na wersję na słodko :)Lista zakupów na ok. 1 . 6 l zupy:800 ml
mleka650 g miąższu z dyni1 średnie
jabłko1 duża
marchewka2 czubate łyżki
miodupół łyżeczki tartego świeżego
imbiru (lub mniej)1/2
laski waniliiszczypta
cynamonuMiąższ z dyni pokroić w kostkę.
Jabłko i
marchew obrać i również pokroić w kostkę. Z
laski wanilii małą łyżeczką wyjąć miąższ pestki, które wykorzystamy do przyprawienia zupy.Do garnka wlać
mleko i zagotować. Dodać
dynię i
marchew. Przykryć i gotować razem ok. 10-12 min. Po tym czasie warzywa powinny już zmięknąć. Dodać
jabłko. Całość doprawić
imbirem,
cynamonem i
wanilią. Gotować jeszcze 2-4 min. Zmiksować blenderem. Dosłodzić
miodem. Ja użyłam 2 łyżek, ale wielbiciele słodszych smaków mogą dodać więcej.Zupę podałam z
mlecznym ryżem.
Smacznego :)