Wykonanie
Kulki z
płatków owsianych to zdrowy smakołyk dla dzieci jak i dla dorosłych. Wiemy doskonale że, mają ogromną wartość odżywczą. To skarbnica witamin i minerałów takich jak:potas, wapń, magnez, żelazo, selen, mangan (niezbędne dla pracy układu nerwowego);witaminy – B1, B2, B6, E .Aby je przygotować potrzebujemy zaledwie kilka minut. Można je jeść ciepłe jak i zimne. Do
płatków można dodać różne
bakalie (co kto ma w danej chwili w swojej kuchni). Mogą być
daktyle,
figi,
rodzynki ,
orzechy,
ziarna słonecznika czy
pestki dyni. Dobór należy do was. Ja swoje zrobiłam z podanych niżej składników.Składniki:
1 szklanka
płatków owsianych (górskich)2 łyżki
kakao2 łyżeczki mielonego
cynamonu3-4 czubate łyżki
miodu1 łyżka
rodzynek1 łyżka
orzechów włoskich1 łyżka
ziaren słonecznika ( łuskanego)1 łyżka pestek dyniWykonanie:Na rozgrzana patelnie wrzucić
płatki owsiane i uprażyć.Uprażone
płatki wsypać do miski i na tej samej patelni uprażyć zmielone
pestki dyni,
słonecznik,
orzechy.Wsypać do
płatków.Dodać
kakao,
cynamon i
rodzynki.Wymieszać.Na patelnię wylać
miód.Zagotować.Szybko wsypać suche produkty i dokładnie wszystko razem połączyć.
Kiedy masa lekko wystygnie szybko ugniatać w dłoniach kulki wielkości
orzecha włoskiego.
Uwaga: Można obtaczać je w wiórkach
kokosowych.Lepić należy ciepłe, kiedy wystygną rozsypują się (przynajmniej mnie)Do dekoracji użyłam jadalnego kwiatu nasturcji.
Ciekawostka: Nasturcja jest silnym naturalnym antybiotykiem, które działa przeciwko wszystkim bakteriom z Stapyhlococcus, które często powodują choroby zapalne dróg moczowych i nerek.Nasturcja może zwalczać salmonellę oraz paciorkowce. W celu zapobiegania lub do skrócenia okresu leczenia można stosować nasturcje podczas zapaleniu dróg oddechowych.