Wykonanie
< Jak cieszyć się szklarnią ogrodową jesienią ?
Dynia marynowana z
cynamonem >
Powidła śliwkowe – pysznePyszne
powidła śliwkowe, tradycyjne bez zbędnych dodatków oraz polepszaczy. Wymagają nieco czasu i cierpliwości ale warto takie zapasy zrobić na zimę , polecam serdecznie przepis 🙂
Do
powideł śliwki powinny być bardzo dojrzałe i słodkie. Takie
śliwki z przymarszczoną skórka przy ogonku , wyglądające na przejrzałe są najlepsze. Mocno słodkie
śliwki nie potrzebuja wogóle
cukru tylko długotrwałego procesu smażenia. Można dodać miążśz z
laski wanilii lub dobrą
wanilię w proszku lub płynie, domowej roboty. Oczywiście
cukier też można dodać jeśli ktoś lubi bardziej słodkie powidła, tylko nie za dużo. Przy bardzo słodkich śliwkach max. 100 gram
cukru na 1 kg
owoców.
składnikiMocno dojrzałe, miękkie i słodkie
śliwki węgierki lub inne / tyle kg ile macie ochotę przrobić*ja robiłam powidła z 5 kg
śliwek plus dodałam do nich 250 gram
cukru.wanilia/ opcjonalnieCzas wykonania : 3 dni stopniowego wysmażaniaWykonanie
Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Jeśli
śliwki są bardzo miękkie, wystarczy wrzucić je do garnka przekrojone na pół , ponieważ takie
śliwki bardzo szybką rozpadną się w trakcie duszenia.
Śliwki wrzucamy do dużego szerokiego gara z grubym dnem i doprowadzamy najpierw do puszczenia soku i rozpadnięcia się
owoców. Jeśli dodajemy
cukier i
wanilię to najlepiej dodać w trakcie wysmażania się
śliwek drugiego dnia.W fazie począkowej przypomina to zupę
śliwkową, ponieważ jest tyle soku, że aż tródno wyobrazić sobie jak ma powstać z tego
dżem…. na małym ogniu przez długi czas wysmażamy całą zawartość, aż stopniowo soku będzie coraz mniej a
śliwki będą coraz bardziej przypominać powidła. Najlepiej rozłożyć ten proces od 2 do 3 dni. Codziennie wysmażać powidła przez ok. 2-3 h na bardzo malutkim ogniu. Powidła należy od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką, szczególnie kiedy zaczną gęstnieć. Należy pilnować aby nie przypaliły się do dna garnka.Odstawiamy na noc. Czynność powtarzamy przez 2 kolejne dni.Gorące powidła wlewamy do słoików * wyparzonych wcześniej* zakręcamy czystymi i nie zniszczonymi zakrętkami, pasteryzujemy na sucho w piekarniku lub w garze z gotującą się
wodą. Po pasteryzacji stawiamy słoiczki do góry dnem i zosawiamy aż całkowice ostygną.
About Gosia DrohomireckaView all posts by Gosia Drohomirecka >< Jak cieszyć się szklarnią ogrodową jesienią ?
Dynia marynowana z
cynamonem >