Wykonanie
Zdrowa, tania i jednocześnie bardzo prosta w wykonaniu surówka z
kapusty kiszonej.Składniki:300 g.
kapusty kiszonejzielona cebulka1
marchewkaPrzyprawy: ok. 1/2 łyżeczki
cukru,
pieprz czarny, ok. 1 łyżki
oleju (jeśli kogoś stać to proponuję np:
olej z pestek dyni.Wykonanie:
Kapustę kiszoną wyłożyć na durszlak (sito) i wypłukać.Odcisnąć.Posiekać.Wyłożyć do miski.
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce do warzyw.
Cebulkę posiekać.Wymieszać z
kapustą.Wlać nieco
oleju.Dla poprawienia smaku posypać odrobiną
cukru i
pieprzu.Dokładnie wymieszać.

Ciekawostka:
Olej z pestek dyni dzięki swoim właściwościom zdrowotnym już dawno znalazł zastosowanie w medycynie ludowej, m.in. jako środek na pasożyty przewodu pokarmowego, na prostatę i stany zapalne dróg moczowych, infekcje górnych dróg oddechowych, a także alergie. Niektórzy przekonują, że regularnie spożywany, może zapobiec miażdżycy naczyń, osłabieniu organizmu i stanom depresyjnym.