Wykonanie
Najłatwiejszy sposób na przygotowanie puree z dyni, który posłuży nam do wielu przepisów na słodko, jak i na wytrawnie. Muffinki, ciasta, zupy, placki itp.Autor: Justyna(1 ocena)| |
Puree z dyni to baza do wielu fantastycznych przepisów zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.Składniki na puree:
dynia o
pomarańczowym miąższuPrzygotowanie puree:
Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy środek z pestkami. Oczyszczone
dynie kroimy na mniejsze kawałki/plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu.Wstawiamy do nagrzanego do 180st. piekarnika na 30-60 minut, w zależności od wielkości kawałków ( trzeba sprawdzać ich miękkość widelcem ).Upieczoną
dynię odstawić do przestygnięcia, następnie oddzielić od skórek i zmiksować blenderem na gładki mus. Jeśli puree wyjdzie zbyt wodniste, można odcisnąć nadmiar soku przeciskając je przez czystą ściereczkę, lub gazę.Tak przygotowane puree, możemy przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce około 3 dni, lub zamrozić dzieląc na mniejsze porcjePodobne przepisy
Budyń z dyni
Placuszki z dyniKategorie: