ßßß Cookit - przepis na Puree z pieczonej dyni

Puree z pieczonej dyni

nazwa

Składniki

Wykonanie

Najłatwiejszy sposób na przygotowanie puree z dyni, który posłuży nam do wielu przepisów na słodko, jak i na wytrawnie. Muffinki, ciasta, zupy, placki itp.
Autor: Justyna
(1 ocena)
| |
Puree z dyni to baza do wielu fantastycznych przepisów zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Składniki na puree:
dynia o pomarańczowym miąższu
Przygotowanie puree:
Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy środek z pestkami. Oczyszczone dynie kroimy na mniejsze kawałki/plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu.
Wstawiamy do nagrzanego do 180st. piekarnika na 30-60 minut, w zależności od wielkości kawałków ( trzeba sprawdzać ich miękkość widelcem ).
Upieczoną dynię odstawić do przestygnięcia, następnie oddzielić od skórek i zmiksować blenderem na gładki mus. Jeśli puree wyjdzie zbyt wodniste, można odcisnąć nadmiar soku przeciskając je przez czystą ściereczkę, lub gazę.
Tak przygotowane puree, możemy przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce około 3 dni, lub zamrozić dzieląc na mniejsze porcje
Podobne przepisy
Budyń z dyni
Placuszki z dyni
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/puree-z-pieczonej-dyni