Wykonanie
Zabieram Was do
słonecznej Italii! Przygotuj deser włoski, który pokochał cały świat! To bardzo prosty do przygotowania deser, który tak naprawdę można wyczarować z niewielkiej liczby składników. Jest to deser na bazie
śmietanki,
cukru i
wanilii. Różyczki Panna Cotta przygotowałam dzięki życzliwości
marki Garneczki.pl i
marki Master Cook Handel
Składniki:400 ml
śmietanki kremówki 36%100 ml
mleka50 g
cukru pudru1
laska wanilii2 łyżeczki
żelatyny lub 2 listki
żelatyny + 1/4 szklanki
wodySos malinowy :200 g
malin1 łyżka
cukruWykonanie:
Mleko,
śmietankę i
cukier podgrzewamy na bardzo małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
Laskę wanilii przekrawamy i zdejmujemy nasionka. Nasionka
laski wanilii dodajemy do podgrzanego
mleka i
śmietanki.
Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Gdy
żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego
mleka i
śmietanki. Mieszamy bardzo dokładnie. Całość studzimy i przelewamy do foremek delikatnie posmarowanych
olejem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na około 2 godziny.
Maliny wsypujemy do garnuszka, dodajemy
cukier i kilka minut podgrzewamy.
Owoce przecieramy przez sitko aby pozbyć się ziarenek. Przygotowanym
sosem malinowym polewamy nasz deserek.
Niesamowita forma na babeczki kształcie kwiatów róży: estetyczne wykonanie i wyśmienity efekt już upieczonych
ciasteczek. Elastyczna, wykonana z silikonu, który pozwala na łatwe i szybkie wyjęcie babeczek z formy.Formy Pavoni to idealny sposób na urozmaicenie domowych świąt, przyjęć urodzinowych i imprez organizowanych dla dzieci. Pyszności w apetycznej oprawie!