ßßß
Składniki:1 kg piersi z kurczaka3 płaskie łyżeczki żelatyny1 płaskie łyżeczki soli½ łyżeczka pieprzu1 łyżeczka przyprawy do kurczaka1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
Przygotowanie:Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki, posypujemy solą, pieprzem, żelatyną, przyprawą do kurczaka papryką i dokładnie mieszamy. Napełniamy woreczek, zawiązujemy, wkładamy do szynkowara, zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnie szynkowar wkładamy do większego garnka, wlewamy gorącą wodę ponad poziom szynki w szynkowarze, wodę doprowadzamy do osiągnięcia temperatury ok. 80-85 stopni C i parzymy w tej temperaturze na minimalnym ogniu przez 60 minut. Następnie wyjmujemy z wody, ostudzamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godz.