Wykonanie
Przedstawiam dziś jesienną tarte
dyniową, która jest lekka, delikatna i bardzo aromatyczna. Przy tym wygląda bardzo optymistycznie – to ciasto w sam raz na jesienne szaro-bure dni.
Składniki:Spód:250 g
herbatników maślanych100 g miękkiego
masłaSkładniki na masę:2 szklanki puree z dynisok wyciśnięty z 1cytryny2
galaretki cytrynowe1 łyżka
cukruWykonanie:
Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym
masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. W tym czasie Puree z dyni gotujemy z
sokiem z cytryny. Do gorącej masy wsypujemy
galaretkę cytrynową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Tartę wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła.