Wykonanie
To jest mój blok
czekoladowy zgłoszony na konkurs Tradycyjnej kuchni na kuchnie w klimacie PRLu... To wspomnienie mojego dzieciństwa, to zapach
czekolady w kuchni babci. Przepis zawiera
mleko w proszku, którego nie było 50lat temu... przepis bardziej nowoczesny (bo przecież idziemy z duchem czasu), ale nadal taki sam pyszny...
Składniki:250g
masła0,5szklanki
wody1 szklanka
cukru6 łyżek
kakao4 szklanki
mleka w proszku granulowanego20dkg
herbatników maślanychSposób wykonania
Masło kroję na niewielkie kawałki i rozpuszczam w garnku na małym ogniu. Dodaje
wodę,
cukier i
kakao. Mieszam do czasu aż
cukier się rozpuści. Ważne jest aby nie zagotować masy! Zdejmuje z ognia i dodaje po szklance
mleko w proszku, cały czas mieszając. Na koniec dodaje pokruszone
herbatniki (mogą być równej wielkości- mniejsze, większe). Przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładając masę równomiernie po bokach. Kiedy wystygnie, wkładam do lodówki na minimum 4 godziny ( a najlepiej na całą noc). Kroję na plasterki i podaję. Wygląda pysznie, prawda? Tak samo smakuje:)SMACZNEGO!!!
Jeżeli chcecie także wziąć udział w konkursie, podaję link- http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html