Wykonanie
By MagicPot, 9 czerwca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Hamburger z orzeszkami
pini w
bekonie to kolejna propozycja na
mięsny pomysł zaciągnięty z amerykańskiej prasy – grillowanie na tamtym kontynencie mają we krwii. Zdjęcie w prasie wyglądało apetycznie i nigdy wcześniej nie łączyłam drobiowego
mięsa mielonego z orzeszkami
pini. Efekt końcowy mile każdego zaskoczył. Może być składnikiem tradycyjnego hamburgera, tzn. podanego w
bułce z
ketchupem,
sałatą lub też można go podać jako przystawka, zakąska na grillu.450g
mięsa mielonego z piersi kurczakajedna większa
cebuladwa większe
czosnkiokoło 60g orzeszków
piniokoło 60g tartego
sera żółtegokilka gałązek świeżego
szczypiorkudwie łyżeczki
mąki pszennej8 plastrów
wędzonego bekonuprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyW pierwszej kolejności należy zająć się
mięsem z piersi kurczaka. Jeżeli nie udało wam się znaleźć gotowego
mięsa mielonego, należy przy użyciu maszynki do
mielenia mięsa przemielić
piersi kurczaka.Następnie
cebulę należy drobno poszatkować, a
czosnek zgnieść.Orzeszki
pini należy delikatnie opiec na patelni.Do miski należy wrzucić zmielone
mięso mielone,
cebulę,
czosnek, podsmażone orzeszki
pini,
starty ser żółty następnie doprawić
solą i
pieprzem czarnym świeżo mielonym i przy użyciu blendera dokładnie wszystko wymieszać. Jeżeli wasz blender ma tzw. pulsacyjny guzik użyjcie go – składniki powinny być wymieszane, nierozgniecione jak to blender potrafi zmiksować.Następnie przy użyciu rąk należy uformować cztery kotlety, obtoczyć w
mące i włożyć je na jedną godzinę do lodówki.Po godzinie wyjmujemy hamburgery z lodówki i oplatamy je dwoma plasterkami
bekony: jeden w poprzek a drugi wzdłuż hamburgera i dobrze będzie, gdy przebijecie je wykałaczkami by się nie rozpadły.Gdy grill jest już rozgrzany i gorący należy ułożyć hamburgery i smażyć po 10 minut z każdej strony aż plastry
bekonu się podsmażą.Możecie usmażone hamburgery ułożyć w podgrzanej także na grillu
bułce i podawać jak tradycyjne hamburgery.Myśmy zjadali jak kotlety z
ostrym sosem jalapeno posypane świeżo poszatkowanym
szczypiorkiem.Smacznego!Polecam inne przepisy na dania z grilla: