ßßß Cookit - przepis na Kasza jęczmienna..

Kasza jęczmienna..

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kasza jęczmienna..
Kasza jęczmienna (wyrabiana jest z ziarna jęczmienia)
Ze względu na stopień rozdrobnienia dzielimy tę kaszę na:
pęczak(całe – oczyszczone, obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia),
kaszę jęczmienną łamaną, zwaną też wiejską (pocięty na duże cząstki pęczak). Występujące w trzech rodzajach: gruba, średnia i drobna
kaszę jęczmienną perłową, zwaną też mazurską(pocięty na duże cząstki pęczak, które poddaje się następnie obtoczeniu i polerowaniu) Również występuje jako gruba, średnia i drobna.
Kasza jęczmienna to przede wszystkim bogate źródło błonnika. Dzięki temu składnikowi jest polecana osobom cierpiącym na długotrwałe bądź nawracające zaparcia. Poprawia perystaltykę jelit, zapobiega magazynowaniu się treści pokarmowej w żołądku i jelitach, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego i pomaga w odchudzaniu. Błonnik pokarmowy obniża też poziom cholesterolu we krwi.
Dzięki dużej zawartości skrobi jest ona doskonałym produktem szczególnie dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Jako że skrobia powoli zamienia się w glukozę, nie tylko pobudza do pracy wszystkie komórki ciała, w tym mózg i mięśnie, ale zapewnia także organizmowi energię na długi czas.
Kasza jęczmienna to bogate źródło witamin z grupy B, w szczególności witamin B1, B2 i B6, a także witamin E, K, PP, kwasu foliowego oraz krzemu, cynku, wapnia, manganu i miedzi . Zawartość witaminy K odpowiada za właściwość wspomagania pracy układu krwionośnego i za krzepliwość krwi. Wzmacnia też budowę ścian naczyń krwionośnych. Dzięki temu zapobiega powstawaniu zatorów, zakrzepów i żylaków, ale także siniaków i krwiaków. Jeśli jeszcze bardziej chcemy wzmocnić tę właściwość kaszy jęczmiennej, warto połączyć ją w jednym daniu z zielonymi warzywami.
Zastosowanie:
– Idealnie nadaje się do gulaszu, zapiekanek, sosów grzybowych i mięsnych.
– W połączeniu z mięsem mielonym będzie pysznym farszem do gołąbków czy warzyw (np. papryka, cukinia, bakłażan).
– Jest popularnym składnikiem krupniku. Sprawdzi się również jako dodatek do: pomidorowej, koperkowej, grzybowej czy kremów warzywnych.
– Można z niej przygotować kaszotto (na wzór włoskiego rizotto) oraz placki i kotlety.
– Jest wyśmienita w sałatkach, zarówno wytrawnych jak i owocowych.
Facebook
Facebook
Ostatnio dodane
Kasza jaglana..
Czerwiec 10th, 2016
[...]
Gotowanie kaszy..
Czerwiec 8th, 2016
[...]
Kasze..
Czerwiec 4th, 2016
[...]
Kapuśniak wegetariański z kuminem
Kwiecień 7th, 2016
[...]
Majonezowa BABKA
Marzec 26th, 2016
[...]
galeria
Archiwa
Czerwiec 2016 (4)
Kwiecień 2016 (1)
Marzec 2016 (2)
Styczeń 2016 (3)
Listopad 2015 (1)
Październik 2015 (3)
Kwiecień 2015 (1)
Marzec 2015 (5)
Styczeń 2015 (3)
Listopad 2014 (7)
Październik 2014 (21)
Wrzesień 2014 (9)
Czerwiec 2014 (1)
Maj 2014 (1)
Styczeń 2014 (2)
Grudzień 2013 (3)
Listopad 2013 (5)
Październik 2013 (11)
Wrzesień 2013 (11)
Sierpień 2013 (9)
Czerwiec 2013 (1)
Maj 2013 (4)
Kategorie
%OWO
ARCHIWUM
CHLEBY
EDUKACJA
PASTY i PASZTETY
PO OBIEDZIE
PRZEKĄSKI
PRZEPISY
PRZETWORY
SAŁATKI I SURÓWKI
ZUPY
Czerwiec 2016
P W Ś C P S N
« Kwi
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
POLECAM
Źródło:http://www.perlart.nazwa.pl/_bg_wp/2016/06/09/kasza-jeczmienna