ßßß Cookit - przepis na MANGO LASSI – tradycyjny indyjski napój jogurtowy z mango

MANGO LASSI – tradycyjny indyjski napój jogurtowy z mango

nazwa

Wykonanie

Stało się, moi mili. Pulityka multi kulti i do naszej wsi dotarła wzięła. A dotarła za sprawo praktykanta, co to do naszego weterynarza przydzielony ze szkół został. Praktykant z Indiów, mówi, pochodzi, na krowach, mówi zna się jak nikt, a jak się okazało i pogotować cu nieco umi. Jak htóregoś raza przechodził obok naszej chałupy i zobaczył, jak Zdzichu trzecie wiadro wody osusza, przy płocie przystanął i mówi: „Zdzichu, kuchany, spragnionyś ty mocno. My w Indiach mamy napój taki cudowny, co pragnienie od ręki gasi, a i w smaku nie najgorszy”. Nie za specjalnieśmy do wynalazków przekonani, ale jak języka od podniebienia z pragnienia odkleić nie można, to ratunku wszędzie szukać trzeba. Pozwolilim mu ten indyjski wynalazek przygotować i wieta co? Zadziałało! Polecamy, mimo, że multi kulti!
Składniki:
1 bardzo dojrzałe mango
1 duży jogurt naturalny typu greckiego
½ szklanki zimnej wody
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka kardamonu (+ szczypta do dekoracji)
Sposób przygotowania:
Mango kroimy w kawałki, uważając na pestkę. Miksujemy blenderem wraz z pozostałymi składnikami na gładką masę. Mocno schładzamy przed podaniem. Możemy podać z lodem.
Źródło:https://dobrazagrycha.wordpress.com/2016/06/08/mango-lassi-tradycyjny-indyjski-napoj-jogurtowy-z-mango