Wykonanie
Stało się, moi mili. Pulityka multi kulti i do naszej wsi dotarła wzięła. A dotarła za sprawo praktykanta, co to do naszego weterynarza przydzielony ze szkół został. Praktykant z Indiów,
mówi, pochodzi, na krowach,
mówi zna się jak nikt, a jak się okazało i pogotować cu nieco umi. Jak htóregoś
raza przechodził obok naszej chałupy i zobaczył, jak Zdzichu trzecie wiadro
wody osusza, przy
płocie przystanął i
mówi: „Zdzichu, kuchany, spragnionyś ty mocno. My w Indiach mamy
napój taki cudowny, co pragnienie od ręki gasi, a i w smaku nie najgorszy”. Nie za specjalnieśmy do wynalazków przekonani, ale jak
języka od podniebienia z pragnienia odkleić nie można, to ratunku wszędzie szukać trzeba. Pozwolilim mu ten indyjski wynalazek przygotować i
wieta co? Zadziałało! Polecamy, mimo, że multi kulti!
Składniki:1 bardzo dojrzałe
mango1 duży
jogurt naturalny typu greckiego½ szklanki zimnej
wody2 łyżki
miodu1 łyżka
cukru trzcinowego1 łyżeczka
kardamonu (+ szczypta do dekoracji)Sposób przygotowania:
Mango kroimy w kawałki, uważając na pestkę. Miksujemy blenderem wraz z pozostałymi składnikami na gładką masę. Mocno schładzamy przed podaniem. Możemy podać z
lodem.