Wykonanie
Przepis na
ciasteczka z
czekoladą jest kolejnym prostym przepisem na szybkie słodkie wypieki, które nie wymagają dużego nakładu pracy. Uwielbiam piec
ciasteczka, kiedy tylko najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Przepis na
ciasteczka mam zawsze pod ręką!
Mogę go modyfikować na wszelkie sposoby, dodać
czekoladę czy
owsiane płatki…czy jedno i drugie.
Składniki:150 g
masła180 g
mąki50 g
owsianych płatków, nie błyskawicznych1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g jasnego
cukru trzcinowego200 g
czekoladyszczypta
soli1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu
Nagrzej piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Zimne
masło posiekaj nożem dodając
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier,
waniliowy ekstrakt. Kiedy utworzy się kruszonka dodaj
owsiane płatki i
czekoladowe łezki. Delikatnie zagnieć ciasto,
owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Za pomocą metalowej obręczy, u mnie o średnicy 10 cm, wytnij okrągłe
ciastka i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz
ciastka przez 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.