Wykonanie
Wołowina jest
mięsem średnio kalorycznym – wartość kaloryczna
wołowiny zależy od tego, ile jest w niej tłuszczu.Ponadto zawiera znaczne ilości
białka cechującego się wysoką wartością biologiczną. Ma sporo składników mineralnych, zwłaszcza fosforu, żelaza, cynku i selenu.
Mięso wołowe stanowi także główne źródło zapotrzebowania człowieka na witaminę B12, nie występującą w produktach roślinnych, a także jest dobrym źródłem innych witamin z grupy B: B2, B3, B5 i B6.Gulasz to prosta w wykonaniu potrawa i bardzo smaczna.Składniki:1/2 kg
mięsa wołowego1 duża
cebula1 łyżka
maki ziemniaczanejnieco
oleju do podsmażenia
mięsaPrzyprawy:
sól,
papryka słodka i ostra w proszku,
pieprz czarny,
lubczyk,
liść laurowy,
angielskie ziele.Wykonanie:W rondlu rozgrzać nieco
oleju.Dodać pokrojone w kostkę
mięso.Podsmażyć do zrumienienia.Dodać posiekaną
cebulę. Podsmażyć razem z
mięsem na złoty kolor.Zalać
mięso wodą i dorzucić
ziele angielskie,
liść laurowy, nieco
lubczyku.Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości
mięsa.Jeśli wyparuje zbyt dużo
wody należy ją uzupełniać w czasie gotowania.Kiedy
mięso jest już miękkie dosypać
papryki i
pieprzu.Chwilę razem pogotować.Do osobnego garnuszka wlać nieco zimniej
wody. Wsypać
mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.Wlać do
mięsa.Mieszać by nie powstały grudki.Posolić.Gotować 2-3 minuty i zestawić z ognia.W razie potrzeby doprawić do smaku.
Uwaga!Należy pamiętać by
mięso wołowe solić przed końcem gotowania, duszenia, smażenia itp.