ßßß Cookit - przepis na Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

nazwa

Wykonanie

Wołowina jest mięsem średnio kalorycznym – wartość kaloryczna wołowiny zależy od tego, ile jest w niej tłuszczu.
Ponadto zawiera znaczne ilości białka cechującego się wysoką wartością biologiczną. Ma sporo składników mineralnych, zwłaszcza fosforu, żelaza, cynku i selenu. Mięso wołowe stanowi także główne źródło zapotrzebowania człowieka na witaminę B12, nie występującą w produktach roślinnych, a także jest dobrym źródłem innych witamin z grupy B: B2, B3, B5 i B6.
Gulasz to prosta w wykonaniu potrawa i bardzo smaczna.
Składniki:
1/2 kg mięsa wołowego
1 duża cebula
1 łyżka maki ziemniaczanej
nieco oleju do podsmażenia mięsa
Przyprawy: sól, papryka słodka i ostra w proszku, pieprz czarny, lubczyk, liść laurowy, angielskie ziele.
Wykonanie:
W rondlu rozgrzać nieco oleju.
Dodać pokrojone w kostkę mięso.
Podsmażyć do zrumienienia.
Dodać posiekaną cebulę. Podsmażyć razem z mięsem na złoty kolor.
Zalać mięso wodą i dorzucić ziele angielskie, liść laurowy, nieco lubczyku.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
Jeśli wyparuje zbyt dużo wody należy ją uzupełniać w czasie gotowania.
Kiedy mięso jest już miękkie dosypać papryki i pieprzu.
Chwilę razem pogotować.
Do osobnego garnuszka wlać nieco zimniej wody. Wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Wlać do mięsa.
Mieszać by nie powstały grudki.
Posolić.
Gotować 2-3 minuty i zestawić z ognia.
W razie potrzeby doprawić do smaku.
Uwaga!
Należy pamiętać by mięso wołowe solić przed końcem gotowania, duszenia, smażenia itp.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/gulasz-wolowy