Wykonanie
Co roku, gdy tyko pierwsze cieplejsze, no ok, bardziej upalne dni się pojawiają, wyciągam z szuflady mały "bzykacz" do spieniania
mleka i celebruję picie greckiej
kawy na zimno - frappe lub cafe freddo . I jak zawsze wspominam naszą pierwszą i wszystkie kolejne wyprawy do Grecji na Kretę, na Aeginę i eksplozję nowych, cudownych smaków, w których zakochałam się bez pamięci.
Nie ma dla mnie wyjazdu do Grecji, nie ma rozkoszowania się grecką kuchnią, bez cudownej greckiej muzyki. Mam słabość do muzyki greckiej, bałkańskie, tureckiej, arabskiej. Posłuchajcie ze mną, dziś Pantelis Thalassinos "Tou Paredeisu Lemonia" ...Nasza pierwsza grecka frappe była kompletnym odlotem
smakowym - zimna, mocno
mleczna kawa z obłędną pianką, kostkami
lodu.
Serio już nigdy
potem, przez kolejne 20 lat nie polubiłam żadnej
kawy na zimno tak bardzo jak frappe. Skład banalny -
kawa rozpuszczalna (to jedyny
napój w którym ją wykorzystuję), zimne
mleko, kostki
lody i odrobina
cukru (opcjonalnie). Można ją przygotowywać w specjalnym blenderze do
drinków (z pionowym spieniaczem do
mleka), które są powszechnie używane w Grecji , można użyć klasycznego "bzyczka" do spieniania
mleka albo zrobić taka
kawę... w słoiku. Jak się okazało, tak właśnie wersja słoikowa była dla nas najlepszym rozwiązaniem na wszystkich letnich wyjazdach, bo słoik zawsze jakiś się znalazł i nie trzeba było myśleć o elektrycznych urządzeniach.Dobrze zmrożona,
mleczna i puszysta grecka
kawa frappe . Niegdyś pijałam ją z odrobiną
cukru trzcinowego, dziś dodaję dosłownie kilka kryształków, dzięki którym
kawa lepiej się pieni. Frappe lub cafe freddo są u nas obowiązkowe w każdy upalny letni dzień.2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej zalane odrobiną ciepłej
wodypół łyżeczki
cukru demerara (lub więcej, jeśli lubisz
kawę słodką)kilka kostek
lodumleko + ew
śmietanka 30%lodowata
wodaJeśli nie masz specjalnego miksera do frappe (to naprawdę zbędnik), do przyrządzenia
kawy użyj zwykłego dużego słoika o pojemności ok 1 litra ze szczelną nakrętką. Wsyp do niego
kawę rozpuszczalną lub wlej
espresso, dodaj
cukier, wrzuć
lód i dodaj ok 1/2 szklanki
mleka (ew
mleka ze
śmietanką). Zakręć dokładnie słoik i intensywnie ubijaj jak w shakerze. Po ok minucie uzyskasz mnóstwo gęstej piany i nieco
kawy na dnie. Teraz dodaj do słoika więcej
mleka ze
śmietanką (jeśli lubisz
kawę bardziej
mleczną, jak ja) lub lodowatej
wody (jeśli wolisz
kawę ciemniejszą). Jeszcze raz lekko zamieszaj i przelej do wysokiej szklanki.Jeśli masz ręczny spieniacz do
mleka "bzykacz" jak na niego mówię, wsyp do wysokiej szklanki
kawę i
cukier, dodaj odrobinę ciepłej
wody i spieniaj do uzyskania sztywnej wysokiej piany, dodaj kostki
lodu,
mleko, wymieszaj i podawaj ze słomką. Cafe frappe jest wyśmienita!Cafe freddo1 maleńkie mocne
espressopół łyżeczki
cukru demerara (lub więcej, jeśli lubisz
kawę słodką)kilka kostek
lodumleko + ew
śmietanka 30%lodowata
wodaJeśli nie masz specjalnego miksera do frappe (to naprawdę zbędnik), do przyrządzenia
kawy użyj zwykłego dużego słoika o pojemności ok 1 litra ze szczelną nakrętką. Wlej do niego
espresso, dodaj
cukier, wrzuć
lód i dodaj ok 1/2 szklanki
mleka (ew
mleka ze
śmietanką). Zakręć dokładnie słoik i intensywnie ubijaj jak w shakerze. Po ok minucie uzyskasz mnóstwo gęstej piany i nieco
kawy na dnie. Teraz dodaj do słoika więcej
mleka ze
śmietanką (jeśli lubisz
kawę bardziej
mleczną, jak ja) lub lodowatej
wody (jeśli wolisz
kawę ciemniejszą). Jeszcze raz lekko zamieszaj i przelej do wysokiej szklanki. Podawaj ze słomką. Cafe freddo wychodzi nieco mniej spienione niż frappe, ale jest zdrowsze i równie wyśmienite!