Wykonanie
By MagicPot, 24 maja 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...
Pomidory faszerowane na surowo to propozycja na przystawkę do grilla, lecz także może być idealnym dodatkiem do śniadania – w ten właśnie sposób poznaliśmy smak tychże faszerowanym
pomidorów. Podałam je podczas ostatniego niedzielnego śniadania. Gdy je testowaliśmy, przygotowałam tylko trzy
pomidory i stoczyliśmy wraz z Marcinem bój o ostatni
pomidor, jaki został w salaterce.Pamiętajcie, że jeden
pomidor to jedna porcja, więc proponuje zaopatrzyć się mniejsze, ale nie małe
pomidorki.Poniżej podana ilość składników odpowiada podanej ilości
pomidorów.5 niewielkich i twardych
pomidorówokoło 130g
serka twarożkowego naturalnegodwie łyżki drobno posiekanego
szczypiorkuokoło 100g
wędliny szynki w plasterkach
przyprawy:
sólopcjonalnie: kilka listków
sałatyBy przygotować faszerowane
pomidory, potrzebujecie około 15 minut.W pierwszej kolejności do salaterki należy przełożyć
serek twarożkowy.Następnie drobno siekamy
szczypiorek i wrzucamy do salaterki z
serkiem.
Wędlinę kroimy w mniejszą kostkę i dorzucamy do salaterki z
serkiem i
szczypiorkiem.Dodajemy
sól i wszystko dokładnie mieszamy.
Pomidory należy dokładnie umyć.Następnie ucinamy piętki od strony szypułek. Przy użyciu małej łyżeczki wyjmujemy miąższ i pestki (ja go zjadałam, bo szkoda wyrzucać).Należy naszykować płaski talerz, który będzie można wyłożyć liśćmi
sałaty.Następnie łyżeczką nakładamy
serek do wnętrza
pomidorów, przykrywamy ściętymi daszkami z szypułkami i układamy na talerzu z liśćmi
sałaty.
Pomidory faszerowane na surowo są gotowe do podania.Smacznego!Polecam inne przepisy na Grillowe Różności: