ßßß Cookit - przepis na Pomidory faszerowane na surowo

Pomidory faszerowane na surowo

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 24 maja 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Pomidory faszerowane na surowo to propozycja na przystawkę do grilla, lecz także może być idealnym dodatkiem do śniadania – w ten właśnie sposób poznaliśmy smak tychże faszerowanym pomidorów. Podałam je podczas ostatniego niedzielnego śniadania. Gdy je testowaliśmy, przygotowałam tylko trzy pomidory i stoczyliśmy wraz z Marcinem bój o ostatni pomidor, jaki został w salaterce.
Pamiętajcie, że jeden pomidor to jedna porcja, więc proponuje zaopatrzyć się mniejsze, ale nie małe pomidorki.
Poniżej podana ilość składników odpowiada podanej ilości pomidorów.
5 niewielkich i twardych pomidorów
około 130g serka twarożkowego naturalnego
dwie łyżki drobno posiekanego szczypiorku
około 100g wędliny szynki w plasterkach
przyprawy: sól
opcjonalnie: kilka listków sałaty
By przygotować faszerowane pomidory, potrzebujecie około 15 minut.
W pierwszej kolejności do salaterki należy przełożyć serek twarożkowy.
Następnie drobno siekamy szczypiorek i wrzucamy do salaterki z serkiem.
Wędlinę kroimy w mniejszą kostkę i dorzucamy do salaterki z serkiem i szczypiorkiem.
Dodajemy sól i wszystko dokładnie mieszamy.
Pomidory należy dokładnie umyć.
Następnie ucinamy piętki od strony szypułek. Przy użyciu małej łyżeczki wyjmujemy miąższ i pestki (ja go zjadałam, bo szkoda wyrzucać).
Należy naszykować płaski talerz, który będzie można wyłożyć liśćmi sałaty.
Następnie łyżeczką nakładamy serek do wnętrza pomidorów, przykrywamy ściętymi daszkami z szypułkami i układamy na talerzu z liśćmi sałaty.
Pomidory faszerowane na surowo są gotowe do podania.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na Grillowe Różności:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/05/24/pomidory-faszerowane-na-surowo