Wykonanie
Kilka kilometrów od mojego domu rosną hektary cudownych
pomidorów. Kilka dni temu, gdy tamtędy przejeżdżałam, było już po ostatnich zbiorach. Tony
pomidorów w drewnianych skrzyniach czekających na odwiezienie do zakladu przetwórstwa warzyw... Cudny to był widok... Nie sposób było nie wykorzystać pomidorowej inspiracji...Trzy kolory: czerwony, zielony i biały. Trzy smaki:
pomidory,
mozzarella i pesto. Esencja Włoch na talerzu. Proste. Szybkie. Przepyszne.. Do dzieła!
Składniki:1 duży dojrzały
pomidor1 kulka
mozzarellikilka łyżek pesto - najlepiej domowego lub sprawdzonego kupnego
oliwa z oliwekświeża bazylia/tymianek/miętaSposób przygotowania:
Pomidora umyj i osusz. Pokrój w równe plastry.
Mozzarellę osącz z zalewy i również równo pokrój. Na talerzu przekładaj warstawami:
pomidora,
mozzarellę i pesto - możesz stworzyć dowolną ilość warstw :)
Skrop dobrą
oliwą i udekoruj świeżymi
ziołami.