ßßß Cookit - przepis na "Kompoty. Marynaty. Dżemy" Zdzisława Skrodzka

"Kompoty. Marynaty. Dżemy" Zdzisława Skrodzka

nazwa

Składniki

Wykonanie

Poszukujesz odpowiedzi na pytania dotyczące wartości warzyw, owoców i grzybów? Chcesz wiedzieć, dlaczego produkty się psują? Zastanawiasz się, jak uniknąć strat wartości odżywczych przygotowując zapasy na zimę? Chcesz wrócić do znanych z dzieciństwa/młodości smaków domowych przetworów?
Książka Skrodzkiej zaspokoi Twoją ciekawość i wesprze Twoje zamiary konkretnymi radami :)
Książka ta jest swego rodzaju wycieczką po pasteryzacji, zagęszczaniu, kiszeniu, soleniu i suszeniu oraz fermentacji. Mimo swojego "wieku" - wydana w 1979 r. - zachowała aktualność. A może odradza się teraz z popiołów?
Mam wrażenie, że wiele przepisów z zapomnianych produktów już pojawiło się w sieci, ale takie lekko zakurzone książki mają w sobie olbrzymi potencjał.
Moimi faworytami wśród przepisów Skrodzkiej są:
- galaretka z berberysu i żurawinowa
- kompot dereniowy
- dżem jarzębinowy na sposób morawski
- kapary z nasion nasturcji
- sok z rokitnika
Kto odważny i spróbuje? :)
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/09/kompoty-marynaty-dzemy-zdzisawa-skrodzka.html