Wykonanie
Zawarte w
awokado tłuszcze są łatwo przyswajalne przez człowieka. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane są osobom chorującym na miażdżycę czy nadciśnienie. Zawiera miedź, która normalizuje funkcje enzymatyczne wątroby. Są tacy, którzy uwielbiają smak
awokado, ja niestety do tej grupy nie należę. Wolę przetworzone :) Stąd pomysł na pastę kanapkową :)
Składniki:1
awokado25 g
sera feta1 ząbek
czosnku1 łyżka
soku z cytryny5 czarnych
oliweksólpieprzSposób przygotowania:
Awokado umyj, natnij dookoła i przekręć w dłoniach. Wyjmij pestkę, obierz skórkę i pokrój w kostkę.
Awokado,
ser feta, pokrojony ząbek
czosnku i
oliwki wrzuć do blendera, dodaj
sok z cytryny. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Dopraw
solą i
pieprzem.