ßßß Cookit - przepis na Ekstrakt pomarańczowy i cytrynowy

Ekstrakt pomarańczowy i cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Czas postawić obok skórki pomarańczowej i cytrynowej także ekstrakty... Fantastycznie wzbogacą smak i zapach bożonarodzeniowych wypieków... A może przygotujecie ekstrakt jako "jadalny prezent"?
Składniki:
skórka z 1 owocu pomarańczy lub cytryny
100 ml wódki
100 ml przegotowanej wody
Sposób przygotowania:
Owoc wyszoruj i wyparz. Skórkę obierz, dokładnie usuń białą część i drobniutko pokrój. Wrzuć do słoiczka i zalej wódką oraz wodą. Odstaw szczelnie zamknięte w ciemne miejsce. Możesz wykorzystywać już po 2 tygodniach :)
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2013/12/ekstrakt-pomaranczowy-i-cytrynowy.html