Wykonanie
Najlepszy początek dnia? Pyszne śniadanie spełniające zalecenia dietetyków. Te związane z kalorycznością i odżywczością. Trochę węglowodanów,
suszone owoce, nasiona, 100%
sok owocowy... A gdy to wszystko połączyć, to... niebo w gębie... Moja propozycja to połączenie wszystkich tych smaków i zapachów w jednej muffince. Muffince pomarańczowej z
suszonymi morelami,
migdałami i
sokiem pomarańczowym Tymbark.
Składniki:80 ml
oleju120 ml soku z
pomarańczy Tymbark80 ml
mleka1
jajko250 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
proszku do pieczenia80 g
cukruskórka z 1 sparzonej
pomarańczy10
suszonych moreli30 g
migdałówSposób przygotowania:W jednej misce wymieszaj
mąkę,
cukier,
sodę, proszek,
skórkę pomarańczową, pokrojone drobno
morele i posiekane
migdały. W drugim naczyniu roztrzep
jajko, dodaj
olej,
mleko i sok. Płynne składniki dodaj do suchych i wymieszaj łyżką - pamiętaj, by nie robić tego zbyt długo, ciasto na mufiny "lubi" być grudkowate. Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek i piecz 20 minut w 200 st. Podawaj ze szklanką
soku pomarańczowego lub filiżanką ulubionej
kawy.