Wykonanie
Ten, kto wymyślił masę
krówkową w puszce, powinien dostać jakąś nagrodę od miłośników pieczenia :) Wspaniały karmelowy smak cudnie wypełnia niejeden przepis na ciasto. U mnie dziś przepis szwagierki - ciasto
toffi bez pieczenia. Dość szybkie w przygotowaniu. Bardzo szybkie w znikaniu :)
Składniki:400 g
ciastek typu "petitki" lub
krakersów3 szkl.
mleka1 szkl.
mąki krupczatki1 szkl.
cukru250 g
margaryny1 puszka masy krówkowej1/2 litra
śmietany kremówki2
śmietan-fixy2 łyżki
cukru pudrudo dekoracji: wiórki kokosowe/płatki migdałowe/posypka czekoladowaSposób przygotowania:Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ułóż warstwę
herbatników. Zagotuj 2 szkl.
mleka z
margaryną i
cukrem. Następnie powoli wlewaj pozostałą szklankę
mleka z rozmieszaną w niej
mąką krupczatką. Ugotuj
budyń. Gorącą masę wylej na
ciastka. Przykryj drugą warstwą
ciastek. Pozostaw do wystygnięcia.Następnie
ciastka posmaruj masą
krówkową. Przykryj kolejną warstwą
ciastek, a na nią wyłóż ubitą kremówkę ze
śmietan-fixem i
cukrem pudrem. Udekoruj według uznania - wiórkami kokosowymi, pokruszonymi
płatkami migdałowymi lub posypką
czekoladową.Schłódź przed podaniem.