ßßß
Dzisiaj niedziela więc coś słodkiego być musi. Znalazłam w lodówce ciasto francuskie, miałam śliwki i gruszki, orzechy, wanilię i tak powstał pyszny deser. Zainspirowałam się przepisem Eweliny z bloga Słodki przepiśnik Eweliny .Pokombinowałam i się udało. Dzięki uprzejmości firmy Targroch wykorzstałam do ciasteczek orzechy ziemne i wanilię. Polecam produkty tej firmy, znajdziecie tam wiele pyszności. Zapraszam także na ich stronę na fb .To mój poczatek z firmą targroch, ale już dzisiaj mogę Wam ją polecić.Zapraszam :-)Składniki:- opakowanie ciasta francuskiego- 5 śliwek- 3 gruszki- 2 łyżeczki cukru- 2 łyżeczki miodu- pół łyżeczki cynamonu- 1/4 laski wanilii Targroch- 3 łyżeczki mielonych orzechów z solą i miodem (przepis poniżej)Wykonanie:Na początku podam Wam przepis na mielone orzechy, zrobiłam ich więcej i przechowuje w lodówce, świetnie sprawdzą się jako kruszonka, dodatek do owsianki lub musli a mój Junior wymieszał łyżeczkę orzechów z dżemem i miał na kanapki - 100 g orzechów ziemnych - użyłam Targroch , 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka miodu - do pojemnika miksującego z blenderem wsypujemy orzechy i miksujemy 5 minut, dodajemy sól i miód i ponownie miksujemy 5 minut. Gotowe orzechy przekładamy do słoika i chowamy do lodówki.Teraz przejdę do ciasteczek. Potrzebujemy foremkę do muffinek. Gruszki obieramy i kroimy na małą kostkę, na patelnię wsypujemy cukier i miód i podgrzewamy, wkładamy gruszki, cynamon i wanilię, chwilkę podsmażamy. Ciasto francuskie dzielimy na 12 części, każdą z tych części kroimy na pół i wyklejamy otwory w foremce. Śliwki kroimy na 8 części i do każdego otworu wkładamy po trzy kawałki. Następnie rozkładamy gruszki i posypujemy zmielonymi orzechami.Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy i chwilkę studzimy, następnie wyciągamy na talerz i pozwalamy ciasteczkom ostygnąć. Jak ostygną możemy jeść ze smakiem.Smacznego :-)

