Wykonanie
Wspomnienia z
kursu prowadzonego przez Tomka Gulińskiego pielęgnuję systematycznie wprowadzając jego przepisy do mojej kuchni. Tym razem deser -
bakaliowy makowiec, którym uraczył nas po jednym z przepysznych obiadów. Początkowo nie mogłam trafić ze składem, gdyż Tomek podał mi tylko składniki - bez proporcji. Myślę, że idealny smak każdy z nas musi dobrać samodzielnie, ale podam bazę, która moim zdaniem jest dobrym początkiem.
Składniki:100 g
orzechów nerkowca100 g
rodzynek100 g
moreli suszonych100 g łuskanego
słonecznika100 g
płatków migdałowych100 g
daktyli200 g
maku300 g
płatków owsianych górskich
miódSposób przygotowania:
Bakalie kolejno wypłucz w zimnej wodzie, następnie zalej czystą zimną
wodą i pozostaw na 12 godzin. Po tym czasie wypłucz i osącz.
Orzechy nerkowca posiekaj drobno.
Morele,
rodzynki i
daktyle zblenderuj - niekoniecznie na idealnie gładką masę. Wskazane jest, by zostały większe kawałki
owoców.
Płatki owsiane wypłucz w zimnej wodzie. Zalej czystą zimną
wodą i pozostaw na około 2 godziny do namoczenia. Odciśnij.Wymieszaj na jednorodną masę: zblenderowane
owoce, odciśnięte
płatki owsiane,
płatki migdałowe,
słonecznik i posiekane
orzechy oraz osączony
mak. Spróbuj - jeśli wolisz wypieki słodsze, dosłódź
miodem (ja dokładam 2-3 łyżki).Wyłóż masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piecz około 30 minut w 170 st.UWAGA!!! Jeśli przygotowywaliście wcześniej wegetariańską masę
bakaliową , to możecie wykorzystać ją jako bazę i dodać tylko
płatki,
mak,
miód i ewentualnie
bakalie posiekane, by wzbogacić smak i konsystencję.